ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινά το Regulatory Sandbox η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στόχος να αυξηθεί η εποπτεία και η αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις που δημιουργεί η ψηφιοποίηση-τεχνολογία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) προχώρησε στα εγκαίνια του Ρυθμιστικού Δοκιμαστηρίου (Reulatory Sandbox) και σύμφωνα με την Κεφαλαιαγορά, η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πρόοδο των χρηματοοικονομικών, ρυθμιστικών και εποπτικών τεχνολογιών (FinTech, RegTech και SupTech) στην Κύπρο.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση που προσέλκυσε ενδιαφερόμενους φορείς από τον χρηματοοικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων εποπτικών αρχών, χρηματοοικονομικών οργανισμών και τεχνολογικά καινοτόμων εταιρειών, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πλαίσιο λειτουργίας του Ρυθμιστικού Δοκιμαστηρίου και τα πιθανά οφέλη για τους συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με την εισαγωγική ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργο Θεοχαρίδη, η ψηφιοποίηση αναδιαμορφώνει το ρυθμιστικό τοπίο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Όπως είπε, οι τάσεις που έχει δει η Κεφαλαιαγορά την τελευταία δεκαετία περίπου στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι περισσότερη ψηφιοποίηση, περισσότερες διαδικτυακές και κινητές πλατφόρμες συναλλαγών. Την ίδια ώρα, είπε πως έχουν εμφανιστεί πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλγοριθμικές συναλλαγές, τεχνολογίες blockchain, μηχανική μάθηση, Big Data Analytics, Robo - Advisors και social trading. Σχολιάζοντας τις παραπάνω τεχνολογίες, υπογράμμισε πως αυτές οι παγκόσμιες τάσεις προσφέρουν πολλές ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγονται κινδύνους που σχετίζονται με την προστασία των επενδυτών, με περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και κινδύνους γύρω από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Ως επόπτες δεν χρειάζεται μόνο να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης –να προσέχουμε τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους–, πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία για να αντιμετωπίσουμε γρήγορα αυτούς τους κινδύνους και να υποστηρίξουμε την εποπτεία μας και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας», συμπλήρωσε σχετικά.

Ουδέτερη προσέγγιση

Ο πρόεδρος της ΕΚΚ στη διαδικτυακή παρουσίαση του «regulatory sandbox» τόνισε πως, στην ΕΚΚ η διατήρηση υψηλών προτύπων προστασίας των επενδυτών και της εμπιστοσύνης των επενδυτών με τη σειρά της οδηγεί στην υγιή ανάπτυξη της αγοράς και ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η Κεφαλαιαγορά –όπως είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του– υιοθετεί μια «τεχνολογικά ουδέτερη» προσέγγιση για την αξιολόγηση της καινοτομίας και του Fintech, όπου πιστεύει ότι οι οργανισμοί που εποπτεύει η Κεφαλαιαγορά θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει την καταλληλότερη τεχνολογία για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ίδιων και των πελατών τους.

Μετασχηματισμός του Hub

Ο κ. Θεοχαρίδης τόνισε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η προσέγγιση της Κεφαλαιαγοράς έχει επίσης εξελιχθεί. «Το Regulatory Sandbox, το οποίο είμαι περήφανος που εγκαινιάζω σήμερα, είναι η συνέχιση και ο μετασχηματισμός του Innovation Hub, παρέχοντας ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για start-ups fintech και άλλες οντότητες που θα μπορούν πλέον να δοκιμάσουν τα προϊόντα, ή τις υπηρεσίες τους σε πραγματικές συνθήκες εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής», υπέδειξε.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΚΚ, οι πρόσφατες εξελίξεις τής αγοράς μαζί με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν από τις ρυθμιστικές αρχές να συμβαδίζουν με τις βέλτιστες εποπτικές πρακτικές και να υιοθετούν νέους κανονισμούς όπως το MiCA, το πιλοτικό καθεστώς DLT και το καθεστώς για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, γνωστό ως DORA. «Αυτά υποδηλώνουν ότι οι καινοτόμες χρηματοοικονομικές λύσεις θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται από λειτουργική άποψη», σχολίασε σχετικά. Εκεί, σημείωσε πως, το MICA αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των επενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Πιο πολύ τώρα, επειδή το εμπόριο περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης έχει προσελκύσει πολλούς νέους, ολοένα και πιο νέους –και μερικές φορές οικονομικά αναλφάβητους– επενδυτές σε αυτές τις πρόσφατα αναδυόμενες αγορές, όπου παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι», τόνισε.

Επηρεάζονται οι κεφαλαιαγορές

Στο «κλείσιμο» της ομιλίας του προέδρου της Κεφαλαιαγοράς τονίστηκε ότι η ψηφιοποίηση έχει ήδη επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κεφαλαιαγορές της Ε.Ε. και μαζί με τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα συνεχίσουν να αναδιαμορφώνουν το ρυθμιστικό τοπίο των χρηματοπιστωτικών οικονομικών για τα επόμενα χρόνια.

«Ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών είναι να αναγνωρίζουν τις μελλοντικές τάσεις και να προβλέπουν πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες. Πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν καλύτερες ρυθμίσεις συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών και άλλων αρχών –όχι μόνο για να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες στο πλαίσιο της MiCA, αλλά και σε θέματα προστασίας των καταναλωτών, AML, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και δέσμευσής μας με ψηφιακές πλατφόρμες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X