Kathimerini.gr
Αυξήθηκε εκ νέου το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ανατρέποντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί με το αναπάντεχο πλεόνασμα που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο, καθώς οι αυξανόμενες εισαγωγές χρυσού προστέθηκαν στην επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος.
Το έλλειμμα ανήλθε σε 5,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, έναντι αναθεωρημένου πλεονάσματος 651 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο και ελλείμματος 3,5 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών ήταν για έλλειμμα 4,5 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο.
Η ανισορροπία στο τουρκικό εμπόριο αποτελεί χρόνιο τρωτό σημείο για την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων, το οποίο οι Αρχές θέλουν να ξεπεράσουν μειώνοντας την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές. Οι νέοι οικονομικοί στόχοι που παρουσίασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα προβλέπουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί από περίπου 4% του ΑΕΠ φέτος σε 3,1% το 2024.
Ο στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου, που διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, είναι να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της Τουρκίας μέσω της αποδυνάμωσης της εγχώριας ζήτησης με πιο ορθόδοξα μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως τα υψηλότερα επιτόκια και οι περιορισμοί στις εισαγωγές χρυσού.
Η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν τριπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο στο 25% από τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πιο ρεαλιστικό μακροοικονομικό πρόγραμμα που δεσμεύεται για τη μείωση του πληθωρισμού και τη δημιουργία αποθεμάτων.
Ωστόσο, η βελτίωση δεν είναι ορατή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως επειδή η ζήτηση για τις τουρκικές εξαγωγές είναι υποτονική και ο χρυσός παραμένει δημοφιλής, ως ασφαλές καταφύγιο έναντι της υποτίμησης του νομίσματος. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο ήταν 10,5 δισ. δολάρια, διευρυμένο από έλλειμμα 3,8 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος αναβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε σταθερές από αρνητικές την Παρασκευή, εκτιμά στην έκθεσή του ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών «θα παραμείνει υψηλό» φέτος και θα φθάσει το 4,7% του ΑΕΠ. Μάλιστα θεωρεί τις «αυξημένες» πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών ένα από τρωτά σημεία της αξιολόγησης.
Ενας σημαντικός παράγοντας πίσω από την επιδείνωση από τον Ιούνιο ήταν οι αυξήσεις των μισθών, που οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.