The New York Times
Η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οδεύοντας σε μια πολιτική κρίση εάν δεν λάβει κατάλληλα μέτρα υπέρ της εγχώριας κατανάλωσης, όπως αναφέρει σε σχετικό του ηχητικό άρθρο γνώμης στους New York Times ο βραβευμένος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Πρόκειται για ένα κράτος μη κομμουνιστικό με όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, όπως λέει ο ίδιος. Παράλληλα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μοιάζει με συντηρητικό Ρεπουμπλικανό πολιτικό, ο οποίος, λειτουργώντας με τρόπο πουριτανικό, διακηρύσσει πόσο επιβλαβής είναι η επιδοματική πολιτική, διότι φθείρει την εργασιακή ηθική.
Επιπλέον, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει πως από τη στιγμή που η Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άνοιξε την οικονομία της με μεταρρυθμίσεις, ακολούθησε μια πολιτική υποστήριξης της αποταμίευσης και όχι της κατανάλωσης. Στόχος της μεγάλης αυτής προσπάθειας ήταν να συμβαδίσει με τη Δύση γενικά και την Ιαπωνία ειδικότερα. «Κι αυτό μπορούσε να γίνει με επενδύσεις, οι οποίες προϋπέθεταν την εξοικονόμηση πόρων, οπότε το καθεστώς έπεισε τους ανθρώπους για περίπου 30 χρόνια να το κάνουν, ήτοι να αποταμιεύουν και να μη ζητούν πολλά», τονίζει ο κ. Κρούγκμαν. «Η Κίνα αποταμιεύει υψηλότατο ποσοστό των εισοδημάτων της. Ειδικά τα νοικοκυριά της, βάζουν στην άκρη άνω του 40% των εσόδων τους, διότι προνοούν για τις δύσκολες ημέρες ή για τα γηρατειά, μιας και το κοινωνικό κράτος δεν επαρκεί».
Ετσι η χώρα αναπτύχθηκε ραγδαία και το μοντέλο αποταμίευσης και μη δαπανών λειτουργούσε αποδοτικά στις καλές εποχές. Σήμερα, όμως, αυτό το μοντέλο εμποδίζει την Κίνα να επιλύσει τα προβλήματά της. «Χρειάζεται πλέον να διαθέσει η χώρα χρήματα για τον πληθυσμό της, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να καταναλώσουν», υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος στο άρθρο του στους New York Times. «Κι αυτό είναι εύκολο, το έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περίοδο της πανδημίας επί προεδρίας Τραμπ και Μπάιντεν κατόπιν».
Αν και το Πεκίνο είναι απρόθυμο να χορηγήσει χρήματα στους πολίτες του, εντούτοις θα πρέπει να το κάνει, όπως υπογραμμίζει ο Πολ Κρούγκμαν, ειδάλλως θα περιέλθει σε σοβαρή οικονομική δυσπραγία. «Στην ουσία το κινεζικό καθεστώς είναι βαθιά υποκριτικό, διότι ενώ κάνει λόγο για τον μαρξισμό και την κομμουνιστική ουτοπία διακηρύσσοντας την ισότητα, λειτουργεί ως ένα καπιταλιστικό σύστημα με ανισότητες», παρατηρεί εν κατακλείδι ο κ. Κρούγκμαν. «Τώρα το Πεκίνο καλό θα ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προχωρήσουν σε δαπάνες, εάν θέλει να τονώσει την οικονομία του. Ειδάλλως η οικονομική κρίση που βιώνει η Κίνα θα μετατραπεί πιθανώς σε πολιτική, εάν οι άνεργοι αρχίσουν να αμφισβητούν την ηγεσία της χώρας».