Kathimerini.gr
BLOOMBERG
Αποφασισμένη να ενισχύσει και πάλι τις κρατικές τράπεζες ώστε να συνεχίσουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά της χώρας, η Τουρκία επιστρατεύει για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της. Xορηγεί έτσι ένεση κεφαλαίου ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στη Ziraat Bankasi, τη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Turkiye Varlik Fonu (TVF), όπως είναι η επωνυμία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας, χορήγησε 2 δισ. δολάρια σε αυξήσεις κεφαλαίου στις άλλες δύο μεγάλες κρατικές τράπεζες, την Turkiye Halk Bankasi και την Turkiye Vakiflar Bankasi TAO. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης των κρατικών τραπεζών της χώρας σε διάστημα περίπου τριών ετών. Τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να χορηγήσει ενέσεις κεφαλαίου στις κρατικές τράπεζες έχουν διαρρεύσει στο Bloomberg από τον Ιανουάριο, και σύμφωνα με κρατικό αξιωματούχο, που προτίμησε την ανωνυμία, περιλαμβάνουν παράλληλα και μια ενίσχυση για τις θυγατρικές ισλαμικής τραπεζικής των τριών τραπεζών.
Ζητούμενο για την κυβέρνηση Ερντογάν είναι να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ο δανεισμός ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ως εκ τούτου καταφεύγει στα κεφάλαια του TVF, καθώς η κεφαλαιακή επάρκεια των κρατικών τραπεζών έχει διαβρωθεί καθοριστικά από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος και τις ατελέσφορες προσπάθειές τους να στηρίξουν με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο την τουρκική λίρα. Το νόμισμα της Τουρκίας, που στη διάρκεια του περασμένου έτους υποτιμήθηκε κατά 44% έναντι του δολαρίου, πέτυχε τελευταία μια ασταθή ισορροπία σε επίπεδα γύρω στις 13,6 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο, έπειτα από αλληλουχία ελιγμών και ανορθόδοξων μεθόδων που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να τη στηρίξει. Μολονότι η τουρκική κοινή γνώμη έχει σε μεγάλο βαθμό χάσει την εμπιστοσύνη της στην ηγεσία της χώρας, μερίδα των καταθετών στήριξε κάπως το νόμισμα μετατρέποντας μέρος των αποταμιεύσεων σε λίρες τον τελευταίο μήνα. Είχε προηγηθεί σχήμα εγγύησης των καταθέσεων που υιοθέτησε η κυβέρνηση υποσχόμενη να αναπληρώνει όποιο τμήμα τους χάνεται εξαιτίας του πληθωρισμού και της διολίσθησης του νομίσματος, υπό τον όρο ότι οι καταθέσεις θα διατηρούνται σε τουρκικές λίρες.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας ελέγχει πλήρως τη Ziraat, ενώ κατέχει πλειοψηφικά πακέτα στις άλλες δύο μεγάλες κρατικές τράπεζες. Ως μεγαλύτερος μέτοχος των κρατικών τραπεζών έχει διοχετεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 6,7 δισ. δολαρίων σε δύο διαφορετικούς γύρους ενίσχυσης το 2019 και το 2020. Χρηματοδότησε αυτούς τους δύο γύρους ενέσεων κεφαλαίων εκδίδοντας ομόλογα του τουρκικού δημοσίου και του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας, τα οποία και πούλησε σε τουρκικές τράπεζες. Σύμφωνα, όμως, με τα τελευταία στοιχεία της τουρκικής εποπτικής αρχής τραπεζών, παρά τις ενέσεις κεφαλαίου ο μέσος όρος βασικών ιδίων κεφαλαίων των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας υποχώρησε στα τέλη Νοεμβρίου στο 16%, από το επίπεδο του 18% στο οποίο βρισκόταν το 2019, και κατέστησε αναγκαία τη νέα ένεση κεφαλαίου.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να τονώσει γενικότερα την παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας επιχειρώντας να προσελκύσει αραβικά επενδυτικά κεφάλαια στην Τουρκία μετά τη σειρά συμφωνιών που υπέγραψε στην αρχή της εβδομάδας με τον σεΐχη του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συμφωνίες προβλέπουν τη συνεργασία των άλλοτε αντιπάλων στην άμυνα, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, την οικονομία αλλά και την κλιματική αλλαγή. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του σεΐχη του Αμπου Ντάμπι στην Τουρκία τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας ο ηγέτης του μικρού, αλλά πλούσιου σε πετρέλαιο εμιράτου υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. στην Τουρκία και υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, που τόνωσε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αγκυρας κατά περίπου 5 δισ. δολάρια.