ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρίστες: Στη Βαρκελώνη τους υποδέχονται με νεροπίστολα - Στην Κοπεγχάγη με δώρα

Πάντως, η Βαρκελώνη δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπου οι ντόπιοι αναγκάζονται να λάβουν δραστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ταξιδιωτική έκρηξη

Money Review

Στη Βαρκελώνη, ντόπιοι εκφράζουν τον θυμό τους απέναντι στον υπερτουρισμό στρέφοντας νεροπίστολα κατά των επισκεπτών. Η Κοπεγχάγη, όμως, δίνει στους τουρίστες οικονομικά και άλλα κίνητρα– αρκεί να φέρονται με υπευθυνότητα.

Η πρωτεύουσα της Δανίας φαίνεται να κινείται κόντρα σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι αγκομαχούν κάτω από το βάρος των υπερβολικών τουριστικών ροών. Η πόλη επιχειρεί να προσελκύσει μόνο τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες και εκείνους που συμπεριφέρονται καλά.

Το εθνικό συμβούλιο τουρισμού έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να ενθαρρύνει μια φιλική προς το κλίμα και βιώσιμη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, ανταμείβει όσους επιλέξουν να κάνουν ποδήλατο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να κάνουν λίγη δουλειά, φροντίζοντας τους κήπους ή μαζεύοντας σκουπίδια στο λιμάνι και στα πάρκα της πόλης.

Επισκέπτες που έρχονται με τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια μπορούν να πιούν δωρεάν καφέ σε επιλεγμένους χώρους, ενώ η καλή συμπεριφορά επιβραβεύεται και με άλλα προνόμια, όπως ένα δωρεάν κοκτέιλ σε ένα μπαρ σε ταράτσα ή επιπλέον χρόνος στις τεχνητές πίστας σκι της πόλης.

«Όλες οι επιλογές μας έχουν περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οπότε γιατί να μην πάρουμε συνειδητές αποφάσεις που ωφελούν όλους μας και να ανταμειφθούμε γι’ αυτές;» προτείνουν οι διοργανωτές πίσω από το CopenPay.

Ο Mikkel Aarø-Hansen του επίσημου τουριστικού συμβουλίου Wonderful Copenhagen, λέει στον Guardian ότι ελπίζει η ιδέα αυτή να λειτουργήσει ως έμπνευση και για άλλες πόλεις, καθώς αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ των τουριστών και των ντόπιων που να είναι αμοιβαία επωφελής και λιγότερο επαχθής.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός αντί να αποτελεί βάρος για το περιβάλλον θα μετατραπεί σε δύναμη θετικής αλλαγής», λέει.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να κάνουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα. Ωστόσο, θα το επιτύχουμε μόνο εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιθυμίας των επισκεπτών να συμπεριφέρονται με βιώσιμο τρόπο και της πραγματικής τους συμπεριφοράς». Παραδέχεται, βέβαια, ότι η πρόκληση είναι «πιο περίπλοκη από όσο ακούγεται».

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, που παλεύουν με τις συνέπειες του υπερτουρισμού, η Κοπεγχάγη καλωσορίζει τους ξένους επισκέπτες.

Πάντως, η Βαρκελώνη δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπου οι ντόπιοι αναγκάζονται να λάβουν δραστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ταξιδιωτική έκρηξη.

Οι επισκέπτες της Βενετίας που δεν διανυκτερεύουν πρέπει πλέον να πληρώνουν έναν ημερήσιο φόρο 5 ευρώ, ενώ οι τουρίστες στο παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ καλούνται να αποφύγουν τη χρήση αποσκευών με ροδάκια, λόγω της φασαρίας που κάνουν στα πλακόστρωτα δρομάκια. Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και άλλα νησιά των Βαλεαρίδων έχουν θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ. Άλλοι προορισμοί πειραματίζονται με μια σειρά μεθόδων, από τέλη εισόδου έως περιορισμένες ζώνες επισκεπτών για τον έλεγχο των ροών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση