ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος και Ελλάδα προσανατολίζονται σε άλλες αγορές τουρισμού λόγω πολέμου

Φέτος πραγματοποιούνται 700 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση σε σύγκριση με 460 που υπήρχαν πέρσι

ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ελλάδα προσανατολίζονται σε άλλες αγορές τουρισμού προκειμένου να καλύψουν το κενό από την έλλειψη επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω του πολέμου στη χώρα, αναφέρθηκε σε επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώθηκε στην Αγία Νάπα.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αλλαγή πορείας στο τουριστικό προϊόν», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργάνωσαν το ΕΒΕ Αμμοχώστου και το ΕΒΕ Πειραιώς στο συνεδριακό κέντρο στη μαρίνα Αγίας Νάπας, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι η Κύπρος «αντέδρασε άμεσα, μόλις ξεκίνησε η προσπάθεια αποκατάστασης της συνδεσιμότητας του νησιού με τον έξω κόσμο, γεγονός που απέδειξε πως οι εμπειρίες τόσων ετών, αλλά και η συνεργασία και η συνέργεια που είχαν η κυβέρνηση και ο επενδυτής των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, ήταν αποτελεσματική».

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν, με στόχο την αποκατάσταση των πτήσεων και της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ των οποίων το Cyprus Flight Pass και το σχέδιο κινήτρων, που ετοίμασαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, το οποίο μάλιστα είχε λάβει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί, όπως εξήγησε, «πιστεύαμε ότι σ’αυτή την κρίση του κορωνοϊού υπήρχαν και ευκαιρίες».

Πρόσθεσε πως «η προετοιμασία και η συνεργασία που έγινε, έφερε αποτελέσματα, αφού ο δείκτης συνδεσιμότητας της Κύπρου είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη, ενώ μαζί με την Ελλάδα έχουμε τους καλύτερους δείκτες απ’ ευθείας συνδεσιμότητας, ακόμα και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σήμερα έχουμε πτήσεις σε 40 χώρες όπως είχαμε και το 2019, ενώ εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα είχαμε μεγαλύτερη επιβατική κίνηση σε σχέση με τον συγκεκριμένο χρόνο».

Ο κ. Καρούσος είπε ακόμα ότι «φέτος πραγματοποιούνται 700 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση σε σύγκριση με 460 που υπήρχαν πέρσι. Ενας από τους λόγους που θα απορροφήσουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, τις απώλειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι και το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί καλά και κατάλληλα και έχουμε δημιουργήσει τα σωστά θεμέλια», σημείωσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στο ταξίδι που έκανε στις Βρυξέλλες με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας όπου παρουσίασαν τις εθνικές θέσεις της Κύπρου με σκοπό τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να επιτευχθούν βελτιώσεις σε διάφορες πρόνοιες όσον αφορά το νέο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ “Fit for 55”, το οποίο αποσκοπεί να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050.

Είπε συγκεκριμένα ότι για τα επόμενα 25 χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες, που θα πετούν για την Κύπρο θα έχουν ένα επιπλέον κόστος 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε πως «δεν περιμένουμε να περάσουν τα μέτρα για να αντιδράσουμε. Ηδη καταρτίστηκε σχέδιο και έχουμε προτάσεις ούτως ώστε το κόστος να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλό γίνεται, για να μην επηρεάσει τη συνδεσιμότητα της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε πως η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου «πρέπει να βρει και άλλους τομείς της οικονομίας πέραν του τουρισμού, γιατί εάν το πετύχει αυτό, τότε και η περιοχή αλλά και ο πληθυσμός θα έχουν όφελος από το άνοιγμα άλλων επιχειρήσεων και άλλων τομέων, προκειμένου να καταφέρουμε να καταστήσουμε και αυτή τη περιοχή ολόχρονο τουριστικό προορισμό».

Ο κ. Περδίος είπε ακόμα πως «το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την Κύπρο, αφού φτάσαμε περίπου στα 4 εκατομμύρια τουρίστες. Τότε η Κύπρος και το Υφυπουργείο Τουρισμού βρέθηκαν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, αφού είτε θα συνεχίζαμε να κάνουμε ό,τι κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια είτε θα προσπαθούσαμε να ανασυγκροτηθούμε για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση».

Σήμερα, συνέχισε «αυτοί που βρίσκονται στο σταυροδρόμι είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται και θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν την επιλογή ή να συνεχίσουν να δουλεύουν με όσα ξέραμε πριν από 20 και 30 χρόνια ή να συμπορευθούν με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Μεταφορών σε ό,τι κάνουν για το μέλλον αυτού του τόπου».

Αναφερόμενος στο βραχυπρόθεσμο πλάνο δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, που ολοκληρώνεται φέτος, είπε ότι «έχουμε πετύχει πολλά, γιατί σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών έχουμε ανοίξει πολλά δρομολόγια, αλλά έχουμε δώσει και σημασία σε αγορές που είχαμε ξεχάσει, ειδικά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Αρχίσαμε πλέον να φέρνουμε πίσω τους Σκανδιναβούς, τους Γερμανούς, τους Ελβετούς και τους Αυστριακούς, ενώ δόθηκε μεγάλη σημασία σε πάρα πολλές πτυχές του τουρισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο «από το 2019, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου άρχισε να δίδεται σε ειδικές μορφές τουρισμού και αναβάθμιση προϊόντος ούτως ώστε να μπορούμε σήμερα, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να στεκόμαστε στα πόδια μας».

Εξάλλου η Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας είπε πως «το τρίπτυχο ισορροπία, βιωσιμότητα και ποιότητα είναι αυτό που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη δεκαετία που έχουμε μακροχρόνια στρατηγική στο Υπουργείο, κάνοντας όμως κάποιες ποιοτικές αλλαγές. Η περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μας έχει ενισχύσει το αίσθημα της ανθεκτικότητας, την αυτοπεποίθηση που νοιώθουν οι άνθρωποι του τουρισμού, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, αλλά υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό».

Πρόσθεσε ότι «το 2021 στην Ελλάδα πετύχαμε το 60% των εσόδων του 2019 και αύξηση της μέσης δαπάνης κατά 27%, ενώ αρκετές αγορές που στο παρελθόν πιθανότητα να μην είχαν τόσο μεγάλη παρουσία, δείχνουν τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να επισκεφθούν τη χώρα. Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία και τη Νότιο Κορέα, τη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία από την οποία η αεροπορική εταιρεία TUI έχει προγραμματίσει να μεταφέρει πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες».

Η κα. Ζαχαράκη σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει μια συνειδητή απόφαση να προκαλέσουμε τη μεγαλύτερη αύξηση της επίσκεψης περισσότερων Ελλήνων στην Κύπρο για να απολαύσουν όχι μόνο τη θάλασσα, αλλά και τα βουνά, τη φύση, τα χωριά και όλες τις εμπειρίες που το Υφυπουργείο Τουρισμού του νησιού θέλει να αναδείξει.

Από την πλευρά του ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου ανέφερε ότι «η κρίση που περνούμε σήμερα είναι συνέχεια της πανδημίας που μας επηρέασε τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο εκεί που όλα ήταν έτοιμα για να έχουμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος μας επηρέασε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως που πραγματικά μας επηρέασε είναι οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί προς τη Ρωσία, οι οποίες μας έχουν επηρεάσει δυσανάλογα στον τουρισμό».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε ένα βράδυ έχουμε χάσει το ένα τέταρτο του τουρισμού και είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες να προσελκύσουμε νέες αγορές για να καλύψουμε αυτό το κενό. Πέραν του 60% των τουριστών από τη Ρωσία κατέληγαν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και σήμερα βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, «πάρα πολλά ξενοδοχεία είναι κλειστά και πιθανόν να παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη περίοδο, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται, έχουν γίνει αρκετά και μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Θα μειώσουμε στο μέλλον τη ζημιά, θα κλείσουμε αυτή την τρύπα όσο μπορεί να κλείσει, αλλά σίγουρα δεν θα μπορέσει αυτό το κενό να καλυφθεί φέτος», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X