ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Νταβός πέθανε, ζήτω το Νταβός!

Σ πανδημία ανάγκασε τους διοργανωτές να αντικαταστήσουν τη Σύνοδο του 2021 με ένα ψηφιακό συνέδριο

Kathimerini.gr

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ηγέτες από όλο τον κόσμο, policymakers, δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και CEOs μεγάλων εταιρειών προσθέτουν στην ατζέντα τους την ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Φέτος, πρωθυπουργοί και επιχειρηματίες θα κρατήσουν τις μπότες χιονιού και τα Canada Goose μπουφάν τους στη ντουλάπα, αφού η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τους διοργανωτές να αντικαταστήσουν τη Σύνοδο του Ιανουαρίου του 2021 με ένα ψηφιακό συνέδριο. Και στη συνέχεια, το Μάιο, μία μικρότερη ομάδα περίπου 1.000 συμμετεχόντων αναμένεται να συγκεντρωθεί στη λίμνη Λουκέρνη της Ελβετίας, για τις περίφημες πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις που έκαναν έως τώρα την ανάβαση στο χιονισμένο θέρετρο του Νταβός να αξίζει.

Η «μετακόμιση» του φόρουμ από το Νταβός είναι μία ακόμα ένδειξη των πρωτόγνωρων ημερών που ζει η ανθρωπότητα. Η μοναδική άλλη φορά που η σύνοδος μεταφέρθηκε από το ελβετικό θέρετρο ήταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριο του 2002. Οι διοργανωτές του φόρουμ, πάντως, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων τον Ιανουάριο του 2022.

Μέχρι τότε, όμως, οι συζητήσεις ακόμα και για την επιβίωση του φόρουμ φουντώνουν. Σύμφωνα με το Vanity Fair, κάποιοι από τους μεγάλους χορηγούς της Wall Street που πληρώνουν έως και 1 εκατ. ελβετικά φράγκα τη χρονιά, επιλέγουν να «παγώσουν» τη συνδρομή τους για την ώρα. Αυτοί λαμβάνουν τηλεφώνημα από τον ιδρυτή του φόρουμ, Κλάους Σουάμπ που τους λέει: «Παρακαλώ μην το κάνεις αυτό. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου αυτή τη στιγμή».

Ασφαλώς, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει μέσα στα πράγματα, παρά την πανδημία. Από το Μάρτιο, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 220 ψηφιακές εκδηλώσεις στο Zoom. Και οι διοργανωτές επιμένουν ότι το φόρουμ είναι εξίσου επίκαιρο έστω και εάν γίνεται ψηφιακά. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πάει στο Νταβός 5-6 φορές και γνωρίζει καλά το «κύκλωμά» του, λένε στο Vanity Fair.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία του Νταβός δύσκολα αντιγράφεται στον ψηφιακό κόσμο. Τα λαμπερά πάρτι και οι τυχαίες συναντήσεις των πλούσιων και ισχυρών στους διαδρόμους της συνόδου ή στις πίστες των σκι είναι αυτό που τραβά πολλούς από τους συμμετέχοντες, περισσότερο και από τα ίδια τα πάνελ.

Και βέβαια, τα media είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Νταβός. Κάθε Ιανουάριο ανηφορίζουν στις Άλπεις τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά δίκτυα, από το CNBC και το Fox Business έως το Bloomberg, με τους δημοσιογράφους τους να παίρνουν τη μία συνέντευξη μετά την άλλη, έχοντας απέναντί τους από πρωθυπουργούς και προέδρους κρατών μέχρι ακριβοθώρητους επιχειρηματίες.

Αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσο το Νταβός θα επιβιώσει από αυτό το «διάλειμμα» του κορωνοϊού. «Το Νταβός σίγουρα δεν έχει τελειώσει. Αλλά θα χρειαστεί να περάσει άλλος ένας χρόνος πριν να επιστρέψουμε στην κορυφή του βουνού», λέει στο Vanity Fair ο Λέον Καλβάρια, πρόεδρος θεσμικών πελατών της Citigroup.

Για να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση, ο δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού ρώτησε μερικούς από τους ισχυρότερους τραπεζίτες των ΗΠΑ εάν σκοπεύουν να επιστρέψουν στο φόρουμ. Ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs είναι ανοικτός στο να πάει στη Λουκέρνη, αλλά δεν έχει δεσμευτεί ακόμα. Και ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan απάντησε πως θα πάρει την απόφασή του πιο κοντά στην ημερομηνία του φόρουμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X