Kathimerini.gr
Μπήκε στη ζωή μας πριν από ένα χρόνο σαν χθες, στις 30 Νοεμβρίου του 2022, και ενέσπειρε αγωνίες, προσδοκίες και ανασφάλειες, ενώ γέννησε ατέλειωτες εικασίες. Η αδιανόητη έως τώρα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, που κατορθώνει να παράγει κείμενο, να απαντάει σε εξειδικευμένες ερωτήσεις και να παρουσιάζει εικόνες, έδωσε λαβή σε ατέλειωτες θεωρίες. Κυρίως αφορούσαν την επικείμενη απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που θα καταστούν άχρηστες και ξεπερασμένες από τις εξελίξεις εξαιτίας των δυνατοτήτων του.
Δεν έλειψαν βέβαια και οι πιο ψύχραιμοι που προέβλεψαν, αντιθέτως, πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Εχουν υπό μια έννοια δικαιωθεί, εν μέρει τουλάχιστον, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μία συγκεκριμένη ειδικότητα: της άμεσης μηχανικής ή, σε απλά ελληνικά, του εξειδικευμένου στην επιλογή και χρήση τής εκάστοτε σωστής λέξης-κλειδί που θα ενεργοποιήσει τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να παράγουν καλύτερες γραπτές απαντήσεις και καλύτερες εικόνες.
Οι αναζητήσεις της ειδικότητας αυτής στη μηχανή ανίχνευσης του Google έχουν αυξηθεί δραματικά στον ένα χρόνο που έχει παρέλθει, καθώς η ειδικότητα έχει μεγάλη ζήτηση. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και τα προφίλ επαγγελματιών στο LinkedIn που παρουσιάζονται ως έχοντες τη συγκεκριμένη δεξιότητα. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι του Bloomberg, η αυξημένη ζήτηση για την εν λόγω ειδικότητα σκιαγραφεί έναν άλλο τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αναδιατάξει την αγορά εργασίας.
Εν ολίγοις, όχι μόνον θα οδηγήσει στην κατάργηση ορισμένων επαγγελμάτων, αλλά και θα δημιουργήσει κάποια άλλα και προπαντός θα προσφέρει μεγάλη αίγλη σε όσους έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της με άνεση και να διεκπεραιώνουν τη δουλειά τους με αυτήν. Σύμφωνα με τον Τζάστιν Φάρις, στέλεχος της πλατφόρμας ανάπτυξης λογισμικού GitLab, η ειδικότητα αυτή θα έχει εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα μιλούν γι’ αυτήν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Διευκρινίζει, πάντως, πως «είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας μιλούν για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ακόμη μας χωρίζει ένα χάσμα από την κατάσταση εκείνη στην οποία όλοι θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν».
Ηδη, όσοι έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κάλλιστη χρήση του ChatGPT ζητούν μισθούς της τάξεως των 335.000 δολ. τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg τον Μάρτιο. Ανάμεσά τους, στελέχη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που καταπιάνονται όλη την ημέρα με τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να παραγάγουν καλύτερα αποτελέσματα ή να βοηθήσουν τις εταιρείες να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους έτσι ώστε να δαμάσει αυτές τις νέες τεχνολογίες. Οσον αφορά, πάντως, ποιους επαγγελματίες θα απειλήσει άμεσα η εφαρμογή ChatGPT, είναι ήδη γνωστό πως στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι συγγραφείς και όσοι συντάσσουν κείμενο, από τους κειμενογράφους διαφημιστικών εταιρειών μέχρι τους δημοσιογράφους και τους σεναριογράφους.
Ομοίως μπορούν εύκολα να υποκατασταθούν οι δικηγόροι και οι νομικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα, πάντως, με σχετική μελέτη του ΜΙΤ που εντοπίζει θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στο ChatGPT και σε άλλες προηγμένες τεχνολογίες, η ασύλληπτη αυτή εφαρμογή πρόκειται να θίξει τα επαγγέλματα που προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, όπως σχεδιαστές web και γενικώς ψηφιακών, αναλυτές χρηματοπιστωτικών, και προπαντός μια ειδικότητα σχεδόν εξίσου καινούργια, τους μηχανολόγους blockchain.