ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα φάει ο Πούτιν το ψωμί του πλανήτη; Η χώρα που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο ενάντια στη Δύση

Η παγκόσμια αγορά τροφίμων έχει τρελαθεί. Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη Ουκρανία και οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευτεί, ενώ το ηλιέλαιο έχει γίνει… εκλεκτό έδεσμα.

Η παγκόσμια επισιτική κρίση που καραδοκεί αποτελούσε απειλή εδώ και χρόνια. Η κλιματική αλλαγή, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω κορωνοϊού είχαν ήδη προκαλέσει ελλείψεις και αύξηση των τιμών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση. Όμως, πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα και ποιος έχει το πάνω χέρι;

Πόλεμος μεταξύ δύο γιγάντων της γεωργίας

Βασικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει πιο ακριβά και πιο δυσεύρετα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Πλέον, οι δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά.

Είναι αδύνατον πλέον να πληρωθεί η Ρωσία για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων λόγω των κυρώσεων, ενώ η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές τροφίμων, όπως το σιτάρι, για να αντεξει τον πόλεμο.

Δεκάδες χώρες του λεγόμενου Τρίτου και Δεύτερου Κόσμου βλέπουν με ανησυχία τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Επιπλέον, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο αληθινό γίνεται το σενάριο ότι θα χαθούν κρίσιμες σοδειές αυτό το καλοκαίρι.

Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα;

Ακόμα και στις πλούσιες χώρες τα σενάρια είναι δυσοίωνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές – οι οποίοι μετά βίας είχαν ξεπεράσει τον πανικό της πανδημίας – έχουν αρχίσει να κάνουν προμήθειες τροφίμων.

Σε αρκετές χώρες έχει αρχίσει να μπαίνει πλαφόν ή δελτίο στις αγορές ηλιελαίου, αλεύρων και ζάχαρης. Οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο ενάντια στη Δύση. Η Μόσχα έχει ήδη μπλοκάρει πλοία με εμπορεύματα από το να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις.

Η κατάληψη της Οδησσού θα επέτρεπε στους Ρώσους να ελέγχουν τις εμπορευματικές αποστολές τροφίμων στην περιοχή.

Aν ο Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε το φαγητό θα γίνει πιο ακριβό σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Πολλές κυβερνήσεις είναι ήδη σε αδιέξοδο, καθώς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βάλουν πλαφόν στις τιμές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Με τη σειρά της, η κατάσταση αυτή μπορεί να φέρει πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο.

Ποιος έχει το πάνω χέρι;

Φυσικά, η Μόσχα είναι ο κύριος παίκτης σε αυτή την κατάσταση, αλλά και η Δύση μπορεί να πάρει τα «όπλα» της και να αυξήσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Τη μεγάλη διαφορά, όμως, μπορεί να την κάνει η Κίνα, η οποία έχει στις αποθήκες της το μισό σιτάρι του κόσμου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του σε σιτάρι για να κερδίσει τις αγορές της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χτυπήσει καμπανάκι για «τυφώνα πείνας», υποστηρίζοντας ότι όσο κρατάει ο πόλεμος, τόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα.

Πηγή: Gzero

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση