ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελεσίγραφο για τις αδειοδοτήσεις των ξενοδοχείων

Οριστικό λουκέτο για τα μη αδειοδοτημένα – Ετοιμάστηκε οδικός χάρτης με ορόσημα μέχρι τον Ιούλιο του 2027

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Προθεσμία δυο χρόνων δίνει η κυβέρνηση στα μη αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα για να εξασφαλίσουν τις άδειες λειτουργίας τους, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένα ορόσημα με συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως πληροφορείται η «Κ», το αρμόδιο υφυπουργείο έχει ετοιμάσει το νέο πλαίσιο ρύθμισης των αδειοδοτήσεων με στόχο να επιλύσει οριστικά το ζήτημα της νομιμοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2027. Κύρια επιδίωξη των εμπλεκόμενων φορέων είναι να διασφαλιστούν τα θέματα ασφάλειας και υγείας των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων της Κύπρου. Το νέο πλαίσιο που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνει ουσιαστικά μια περίοδο χάριτος στα ξενοδοχεία προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την αδειοδότησή τους, ορίζοντας παράλληλα δικλείδες ασφαλείας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών οι οποίες να διασφαλίζουν ότι σημειώνεται πρόοδος στην όλη διαδικασία. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται αυξημένη ροή αδειδοτήσεων, το ποσοστό των αδειοδοτημένων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, αναμένεται ότι αρκετές μονάδες δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια προκειμένου να μείνουν ανοικτές και μετά τον Ιούλιο του 2027.

Ενέργειες και ορόσημα

Το πλαίσιο νόμου της κυβέρνησης αφορά ουσιαστικά την τροποποίηση του άρθρου 18 του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 (Ν. 27(I)/2024).

Όπως προβλέπεται από το νέο πλαίσιο, όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα μπορούν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 2025, ενώ από εκεί και πέρα τίθεται μια συγκεκριμένη προϋπόθεση. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο πλαίσιο που οδηγείται σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από το υφυπουργείο Τουρισμού, τον Οκτώβρη του 2025 θα νομιμοποιούνται να λειτουργούν κανονικά μόνο όσα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα έχουν εξασφαλίσει μια υφιστάμενη άδεια οικοδομής όπου θα διαπιστώνεται ουσιαστικά κατά πόσο τα σχέδιά τους συνάδουν ή όχι με την επί τόπου κατάσταση. Την ίδια ώρα, οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να υποβάλουν στο υφυπουργείο Τουρισμού πιστοποιητικό πυροπροστασίας ή μελέτη στην οποία να παρουσιάζονται τα μέτρα διαφυγής και πυροπροστασίας. Η συγκεκριμένη μελέτη, που θα προσκομίζεται στους ιδιοκτήτες των μονάδων από τον αρχιτέκτονα ή από τους μηχανικούς, θα προσφέρει στα ξενοδοχεία παράταση λειτουργίας μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2026.

Το επόμενο βήμα για τους ξενοδόχους, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ο οποίος προβλέπεται στο νέο πλαίσιο, θα είναι να προσκομίσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό για τα κέντρα που λειτουργούν εντός του ξενοδοχείου. Παράλληλα, θα τους ζητηθεί η προσκόμιση του υγειονομικού πιστοποιητικού και των πιστοποιητικών καταλληλόλητας για τις κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν εντός του γηπέδου του ξενοδοχείου. Ακολούθως, οι ξενοδόχοι οφείλουν να μεριμνήσουν αναφορικά με τις εκθέσεις ελέγχου των ανελκυστήρων, οι οποίες εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία τους. Σειρά έχει η έκθεση περιοδικού ελέγχου της εγκατάστασης αποθήκευσης υγραερίου με σχετική βεβαίωση από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας για την εκτίμηση κινδύνων. Προνοείται ακόμα η προσκόμιση ενός αντίγραφου της πρώτης σελίδας της υφιστάμενης άδειας οικοδομής με τη χρήση ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2026.

Το τελευταίο προαπαιτούμενο που τίθεται στο νέο πλαίσιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της κυβέρνησης αφορά την προσκόμιση αντίγραφου αίτησης που υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχή (ΕΟΑ) για νομιμοποίηση των κτηριακών παρατυπιών. Θα ζητείται ακόμα και απόδειξη της καταβολής του τέλους προς την αρμόδια αρχή για την υποβολή της σχετικής αίτησης, καθώς και η υπεύθυνη δήλωση του αρχιτέκτονα του έργου στην οποία θα παρουσιάζονται οι μη αδειοδοτημένες κτηριακές προσθηκομετατροπές.

Το σήμα και το τελεσίγραφο

Με την προσκόμιση των παραπάνω, θα εκδίδεται από το υφυπουργείο Τουρισμού στο όνομα του διαχειριστή του καταλύματος ένα ειδικό σήμα λειτουργίας με ισχύ μέχρι το τέλος του Ιούνη του 2027. Η 30ή Ιουνίου του 2027 θεωρείται ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο για τα μη αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς σύμφωνα με όσα προνοεί το νέο πλαίσιο νόμου του αρμόδιου υπουργείου θα είναι η τελευταία μέρα που νομιμοποιούνται να ανοίξουν τις πόρτες τους. Από την 1η Ιουλίου του 2027 κανένα ξενοδοχείο δεν θα δικαιούται να λειτουργήσει χωρίς να έχει προσκομίσει στο υφυπουργείο τη σχετική άδεια λειτουργίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το αρμόδιο υφυπουργείο θα προχωρήσει με την έκδοση τελικών διαταγμάτων αναστολής της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την άδεια λειτουργίας τους.

Μάλιστα, όπως μας τονίστηκε, το υφυπουργείο δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απολύτως παρέκκλιση στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς αποτελεί ένα πρόβλημα που χρονίζει με αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και συνδέσμους ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή για παράταση στα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Σκαλώνουν στις πολεοδομικές άδειες

Όπως διαπιστώνεται, το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες συναντούν μεγάλη δυσκολία προκειμένου να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από την πολεοδομία. Την ίδια ώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις τους φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι ενδέχεται να μείνουν εκτός της αδειοδότησης αρκετές μονάδες.

Οι αριθμοί

Σήμερα το ποσοστό των αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων ανέρχεται μόλις στο 15%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Μάρτιο του 2023 το ποσοστό των αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων ανερχόταν μόλις στο 5,5%.

Το νέο πλαίσιο νόμου της κυβέρνησης αφού εγκριθεί από το Υπουργικό θα κατατεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς συζήτηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όταν είχε συζητηθεί το ζήτημα της αδειοδότητης των ξενοδοχειακών μονάδων στην αρμόδια επιτροπή, τονίστηκε από τους εμπλεκόμενους ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλύψει ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία μας δεν έχουν σχετική άδεια θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ως Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση