ΚΥΠΕ
Άρχισε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η κατ' άρθρον συζήτηση για το συνταξιοδοτικό σχέδιο της δημόσιας υπηρεσίας. Ωστόσο, οι βουλευτές σχολίασαν ότι οι διαφωνίες που σημειώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας,εξακολουθούν να υφίστανται.
Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που βλέπουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Άμυνας για το θέμα των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών και ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα καταφέρουν κάποιοι επιτέλους να έχουν την απαραίτητη συνεννόηση, έτσι ώστε να μην προκαλούνται αδικίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους που έπρεπε να περιλαμβάνονται στο συνταξιοδοτικό".
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι σε κάθε συνεδρία η κυβέρνηση μεταφέρει στην Επιτροπή Οικονομικών τη θέση ότι το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό πρέπει να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατόν. "Κι εμείς λέμε βεβαίως, γιατί η αργοπορία δημιουργεί επιπλοκές και προβλήματα σε συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή όμως, δεν μπορούν να συνεννοηθούν στοιχειωδώς για πολύ βασικά πράγματα. Σήμερα είδαμε το τρίτο μέρος του επεισοδίου για το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, που άλλα λέει το Υπουργείο Άμυνας και άλλα λέει το Υπουργείο Οικονομικών και προσπαθούμε εμείς να καταλάβουμε, ποια επιτέλους είναι η θέση της κυβέρνησης", σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι "η δική μας η βούληση είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρέπει πρώτα να γίνει καλή δουλειά για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε και να μη θυματοποιήσουμε χιλιάδες συμπατριώτες μας".
Επιπλέον, εκτός από το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τέθηκε και το θέμα της ημερομηνίας ισχύος της συγκεκριμένης νομοθεσίας. "Υπάρχει ένα κενό, με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ υπήρξε συμφωνία ένα χρόνο πριν με τους κοινωνικούς εταίρους, αυτή η συμφωνία έφτασε στη Βουλή ένα χρόνο μετά. Στο μεσοδιάστημα έχουν αφυπηρετήσει μια σειρά από συμπατριώτες μας, άρα υπάρχει και το θέμα της αναδρομικότητας".
Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ξανά τη θέση του κόμματός του για την ανάγκη κατάργησης του πέναλτι 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας. "Είναι μια πρόνοια, η οποία εκ των πραγμάτων είναι ξεπερασμένη, είναι άδικη και θα πρέπει αυτή η στρέβλωση να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν", είπε.
"Ο ιός της ασυνεννοησίας μεταξύ των Υπουργείων, έχει πάρει μορφή πανδημίας", σημείωσε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης. Όπως είπε, συνεχίζεται "η ασυνεννοησία και η μη ύπαρξη προόδου στις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχουμε κάνει για να υπάρξει συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Άμυνας για το νέο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων". Πρόσθεσε ότι, παρόλο που έχει αφαιρεθεί η πρόνοια που αφορούσε την κατάργηση των τριετιών για τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, "παίρνουμε αμφιλεγόμενες απαντήσεις, όσον αφορά την ανανέωση των δύο τριετιών και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τόσο το εφάπαξ που θα πρέπει να πάρουν αλλά και τη σύνταξή τους".
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο θέμα των αορίστου χρόνου, οι οποίοι, όπως είπε, ενώ κατοχυρώνονται από τον καιρό που έχουν αρχίσει να εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί σωστό να κατοχυρώσει και να δώσει σύνταξη σε περίπου 180 άτομα του δημόσιου τομέα, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν μετά το 2012 και αφυπηρέτησαν πριν το 2020.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι παραμένουν οι προβληματισμοί όσον αφορά τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και "έχουμε θέσει διάφορα ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά, έτσι ώστε να υλοποιηθούν πριν από την ψήφισή του". Πρόσθεσε ότι "έχουμε ακούσει για μία ακόμα φορά, από το Υπουργείο Άμυνας, αυτή τη φορά, ότι προχωρούν σε διαβουλεύσεις αναφορικά με το ζήτημα. Βλέπουμε αμφισημία μεταξύ της έκφρασης του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας, όπως είχαμε δει και την προηγούμενη φορά, το οποίο είχε καταγγελθεί ακόμα και από το κυβερνών κόμμα και επιτέλους θέλουμε να τους δούμε να πορεύονται στον ίδιο δρόμο, με την ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να επιλυθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν".