Kathimerini.gr
Αναστασία Τσούγκα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η άτυπη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. έληξε χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση, καθώς οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν ουσιαστικά χωρισμένοι σε στρατόπεδα γύρω από το ζήτημα ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθούν σημεία σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να δημιουργηθεί έδαφος για μια βιώσιμη λύση. Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να συνεχιστούν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή έχει ξεκάθαρους στόχους, τους οποίους παρουσίασε ήδη η ίδια στην επιστολή της. «Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί μόλις το 7,5% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ε.Ε. και ότι οι μονάδες εφοδιασμού βρίσκονται στο 90% της πληρότητάς τους – 15% περισσότερο από τον περασμένο χρόνο.
Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν ουσιαστικά χωρισμένοι σε στρατόπεδα γύρω από το επίμαχο ζήτημα.
Ως προς την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η πιο σημαντική πρόκληση είναι η Ενωση να καταφέρει να προστατεύσει την ενιαία αγορά, καθώς όλα τα κράτη-μέλη κατανοούν πως είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο τους εν καιρώ κρίσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφευχθεί ένας κατακερματισμός της. Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη από τα κράτη για συλλογική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση των εισαγωγών του φυσικού αερίου για την ερχόμενη άνοιξη, αφού είναι πρωταρχικής σημασίας να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών στην πλειοδοσία. Οπως εξήγησε, η κοινή αυτή στάση απαιτεί εμπιστοσύνη και διαφάνεια σχετικά με τις προσφορές για το φυσικό αέριο και συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που ήδη έχει ξεκινήσει η Ενωση με τους αξιόπιστους προμηθευτές της, όπως η Νορβηγία. Επανέλαβε δε ότι η Επιτροπή επιθυμεί τη μερική αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου για την καταπολέμηση των περιόδων αιχμής και της κερδοσκοπίας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ανακοίνωσε ότι τα προαναφερθέντα μέτρα αποτελούν την αρχή μιας εκτεταμένης προσπάθειας μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας, η οποία, ωστόσο, χρειάζεται μία μακρά διαδικασία προσαρμογής στις απαιτήσεις των καιρών που ζούμε. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία είναι η χρηματοδότηση για να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να επενδύσουν σε κρίσιμες υποδομές και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες τεχνολογίες, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Φιάλα στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα του πολέμου και της καταδίκης της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα, που συζητήθηκαν κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Οι δύο επικεφαλής υπογράμμισαν τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να σταθούν με κάθε τρόπο δίπλα στους Ουκρανούς με οικονομικά μέτρα και στήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων.