ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλογικές συμβάσεις: Εντείνεται το αδιέξοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Δεν γεφυρώνεται το χάσμα των διαφορών - Προβληματισμός και για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Τάση δυσφορίας επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων γεγονός που προδιαγράφει αδιέξοδο ως προς την επίτευξη εργατικής ειρήνης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Όπως πληροφορείται η «Κ» μερίδα των εργοδοτικών οργανώσεων, εμφανίζεται ιδαίτερα δυσαρεστημένη τόσο με κάποια σημεία της μεσολαβητικής πρότασης που αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχει ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι ξενοδόχοι θεωρούν ετεροβαρή την πρόταση που υπέβαλε ενώπιον τους ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου την περασμένη Τρίτη καθώς προσθέτει έξτρα κόστος στους εργοδότες. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία πρόταση προβλέπει αύξηση μόνο στο ποσοστό της εργοδοτικής συνεισφοράς στο Ταμείο Προνοίας της τάξης του 0,25% ενώ στη μεσολαβητική πρόταση που είχε υποβάλει τον Αύγουστο ο διευθυντής του τμήματος εργασιακών σχέσεων (ΤΕΣ) του ΥΠΕΡΓ προβλεπόταν αύξηση και από τα δυο μέρη, εργοδότες και εργαζόμενους. Επιπλέον, ο Υπουργός συμπεριέλαβε πρόνοια βάση της οποίας οι εργοδοτικές οργανώσεις δηλαδή οι ξενοδόχοι οφείλουν να καταβάλλουν συμπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού (40%) για την κάλυψη του πλήρους μισθού εργαζομένου που λαμβάνει επίδομα πατρότητας από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Κάτι τέτοιο επίσης δεν προβλεπόταν στην πρόταση του Αυγούστου σημειώνουν οι ξενοδόχοι. Προβληματισμό προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι η μεσολαβητική πρόταση συμπεριλαμβάνει και διαφοροποίηση (3,5% προς τα πάνω) στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται στο Διάταγμα περι Κατώτατων Μισθών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς σύμφωνα με τους ξενοδόχους, δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων. Εξάλλου, σημείο διαφωνίας συνεχίζει να αποτελεί και το ζήτημα του τρόπου καταβολής του 13ου μισθού καθώς όπως προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση θα έχει ισχύ από τον Ιούνιο και όχι τον Ιανουάριο του 2025. Στο μεταξύ, αναβρασμό και γκρίνια στους ξενοδοχειακούς κύκλους φαίνεται να έχει προκαλέσει και η διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία ακολουθήθηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη με συντονιστή τον Υπουργό Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός έθεσε χρονοδιάγραμμα μέχρι τη Δευτέρα 21 του μήνα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να τοποθετηθούν σχετκά με την πρόταση. Την ερχόμενη Δευτέρα οι συνδικαλστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ αναμένεται να θέσουν ενώπιον των συλλογικών τους οργάνων τη μεσολαβητική πρόταση λαμβάνοντας και τις τελικές τους αποφάσεις. Όσον αφορά τις εργοδοτικές οργανώσεις ο ΣΤΕΚ πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση την Τετάρτη προκειμένου να γίνει επικύρωση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου ενώ ο ΠΑΣΥΞΕ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 19 του μήνα.

Η νέα πρόταση, όπως και η προηγούμενη, προβλέπει την παραχώρηση ετήσιων μισθολογικών αυξήσεων για τα επόμενα χρόνια με την αρχή να γίνεται από τον Οκτώβριο φέτος. Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση από 1η Οκτωβρίου ύψους 2% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονταν από πέρσι στον κλάδο, αύξηση 1,25% τον Απρίλιο του 2025, αύξηση 2% τον ίδιο μήνα του 2025 και αύξηση ύψους 1,75% στους μισθούς τον Γενάρη του 2027. Η πρόταση προβλέπει ακόμα ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης από τον Γενάρη φέτος έως το τέλος του 2027 ενώ η προηγούμενη προέβλεπε ανανέωση της έως και το τέλος του 2028. Προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων και αναθεώρηση των κατώτατων μισθών που ισχύουν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία με σχετικό διάταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ