ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο για υποτίμηση του γουάν από το Πεκίνο ενόψει δασμών Τραμπ

Στόχος να γίνουν τα κινεζικά προϊόντα ακόμη πιο ανταγωνιστικά

Kathimerini.gr

Ενόψει των δασμών που απειλεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα και της συνεπακόλουθης ζημίας στην κινεζική οικονομία, οι αρχές στο Πεκίνο σχεδιάζουν να αφήσουν το γουάν να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου μέσα στο 2025. Στόχος τους να καταστήσουν φθηνότερα και επομένως ακόμη πιο ανταγωνιστικά τα κινεζικά προϊόντα και να αναπληρώσουν τουλάχιστον εν μέρει τις απώλειες από τους δασμούς και την ενδεχόμενη μείωση των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Στα σχέδια του Πεκίνου αναφέρεται αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, που προτίμησαν την ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με το δολάριο να ενισχύεται έναντι όλων των νομισμάτων και το γουάν να υποχωρεί.

Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο σχέδιο καταδεικνύει πως το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία για να αντιμετωπίσει τις απειλές του Τραμπ για σειρά εκδικητικών μέτρων στο εμπόριο. Ανάμεσά τους η απειλή να επιβάλει οριζόντιους δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και 60% σε όσα κινεζικά προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ. Αν, πάντως, επιτραπεί η υποτίμηση του γουάν θα αποτελεί παρέκκλιση από τη συνήθη πρακτική που τηρεί εδώ και αρκετά χρόνια το Πεκίνο, διατηρώντας σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος. Το γουάν ελέγχεται αυστηρά από το Πεκίνο, που επιτρέπει μια διακύμανση μόνον ±2% σε σχέση με μια τιμή που ορίζει καθημερινά η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μία από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, όπως αποκαλείται η κεντρική τράπεζα, δεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι διακόπτει τον έλεγχο του νομίσματος αλλά θα υπογραμμίσει πως εφεξής επιτρέπει στις αγορές να καθορίσουν την αξία του κινεζικού νομίσματος. Η Κίνα έχει, άλλωστε, ήδη δώσει δείγματα αλλαγής στη στάση της σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του νομίσματος. Σε συνεδρίαση της κινεζικής ηγεσίας που έγινε μέσα στην εβδομάδα, ηγετικά στελέχη δεσμεύθηκαν πως θα υιοθετήσουν «όσο χαλαρή νομισματική πολιτική χρειάζεται» μέσα στο επόμενο έτος. Ηταν η πρώτη απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας έπειτα από 14 χρόνια. Στη σχετική ανακοίνωση, όμως, δεν γινόταν καμία αναφορά στην ανάγκη για «ένα βασικά σταθερό γουάν», που υπήρχε συνήθως στις ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά απουσιάζει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Η πολιτική της Κίνας γύρω από την ισοτιμία του γουάν έχει απασχολήσει πολλές φορές φέτος αναλυτές, οικονομολόγους και δεξαμενές σκέψης και έχει παρουσιαστεί στις δημοσιεύσεις τους. Σε μελέτη που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η δεξαμενή σκέψης China Finance 40 Forum αναλυτές προτείνουν στην Κίνα να εγκαταλείψει προσωρινά τη σύνδεση του γουάν με το δολάριο και να το συνδέσει με ένα καλάθι νομισμάτων εκτός δολαρίου και ιδιαιτέρως με το ευρώ. Υποστηρίζουν πως έτσι θα διασφαλίσει μια ευέλικτη ισοτιμία στη διάρκεια μιας περιόδου εμπορικών διενέξεων. Μια άλλη πηγή προσκείμενη στις σχετικές συνομιλίες ανέφερε στο Reuters πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξετάζει τη δυνατότητα να αφήσει το γουάν να υποχωρήσει στα 7,5 γουάν προς ένα δολάριο, ώστε να αντισταθμίσει τα πλήγματα από τον εμπορικό πόλεμο. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για υποτίμηση περίπου 3,5% από το υφιστάμενο επίπεδο των 7,25 γουάν προς ένα δολάριο.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ το γουάν υποχώρησε περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου, κυρίως σε περιόδους εκατέρωθεν εκδικητικών κινήσεων και ειδικότερα στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2020. Οπως τονίζει πάντως ο Φρεντ Νόιμαν, οικονομολόγος της HSBC για θέματα ασιατικών οικονομιών, «αν η Κίνα αφήσει το γουάν να υποτιμηθεί σημαντικά, διακινδυνεύει μια ομοβροντία δασμών και μια σειρά αντιποίνων από πλευράς των εμπορικών της εταίρων, κάτι που δεν τη συμφέρει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X