Kathimerini.gr
Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης ανέκαμψε τον Ιανουάριο μετά δύο μήνες συρρίκνωσης, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές, με τον πολύπαθο μεταποιητικό τομέα να εμφανίζει μικρά σημάδια βελτίωσης.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών στο 50,2 από 49,6 τον προηγούμενο μήνα, ανεβαίνοντας ξανά πάνω από το επίπεδο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η μέτρηση θα διαμορφωνόταν στο 49,7.
Το αποτέλεσμα αντανακλά μια ελαφρώς ισχυρότερη επίδοση του κατασκευαστικού κλάδου, παρότι η μέτρηση 46,1 δείχνει ότι βρίσκεται σε έδαφος συρρίκνωσης. Ο κλάδος των υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί το φωτεινό σημείο της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τον δείκτη του να παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός στο 51,4.
«Το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου έτους είναι ελαφρώς ενθαρρυντικό – ο ιδιωτικός τομέας έχει επιστρέψει σε κατάσταση προσεκτικής ανάπτυξης», δήλωσε την Παρασκευή ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Η Γερμανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τον σύνθετο δείκτη να κάνει άλμα και να επανέρχεται σε επίπεδα επέκτασης».
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το ευρώ διατήρησε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, διαπραγματευόμενο περίπου 0,8% υψηλότερα, στο 1,0493 δολάριο, ενώ οι traders μείωσαν τα στοιχήματα για μειώ-σεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τιμολογώντας μειώσεις 90 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους – από πάνω από 100 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Παρά την άνοδο του δείκτη PMI, ωστόσο, μια ουσιαστική αναζωογόνηση της οικονομίας των 20 χωρών της Ευρωζώνης δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα.
Οι προοπτικές για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της, παραμένουν υποτονικές ύστερα από δεύτερο συνεχόμενο έτος πτώσης της παραγωγής. Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, κλυδωνίζεται επίσης με αιχμή τα δημόσια οικονομικά εν μέσω ασταθούς πολιτικού σκηνικού.
Η ΕΚΤ αναμένεται να φέρει κάποια αισιοδοξία την επόμενη εβδομάδα με την αναμενόμενη πέμπτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπορικές πρωτοβουλίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα τις εκτροχιάσουν.
Παρότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επέβαλε δασμούς από τις πρώτες ημέρες της νέας του θητείας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. πραγματοποιεί το εμπόριο, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ «πολύ πολύ άσχημα».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα στο Νταβός υποβάθμισαν την πληθωριστική απειλή από τυχόν δασμολογικές επιβαρύνσεις που θα επιβάλει ο Τραμπ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο φέτος.