ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Πλατής: Κίνδυνος αύξησης κόκκινων δανείων λόγω πληθωριστικών επιτοκίων

Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω κρατικής στήριξης, αφού θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο κάτω από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων στήριξης προς τους πολίτες, που πλήττονται από τα πληθωριστικά επιτόκια, τόνισε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής. Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ δήλωσε ότι με την παρούσα κατάσταση διαβρώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ειδικά αυτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσε σε αύξηση των κόκκινων δανείων.

Γι' αυτό τον λόγο ο κ. Πλατύς τόνισε την ανάγκη περαιτέρω κρατικής στήριξης, αφού θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο κάτω από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ. Θεωρώντας ότι η ένταση των μέτρων που δόθηκαν στην κοινωνία είναι πολύ χαμηλής έντασης και δεν είναι στοχευμένα, όπως σε χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις. «Ελπίζω να έχουμε αύξηση τουλάχιστον των διπλάσιων όσων δόθηκαν πίσω στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια ώρα στην ΕΕ υπάρχει κοινωνικό κράτος, κάτι που, με εξάιρεση το πρόσφατα δημιουργημένο ΓεΣΥ, απουσιάζει από την Κύπρο. Κι εδώ έφερε ως παραδείγματα την απουσία Μέσως Μαζικής Μεταφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών και περιπτώσεις χαμηλών συντάξεων, τις οποίες χαρακτήρισε εξευτελιστικές, πλάι σε αυτές στην ΕΕ.

«Δεν θεωρώ ότι πριν το τέλος του καλοκαιριού του 2024 θα τεθεί στο τραπέζι ένα ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων», δήλωσε στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο κ. Πλατής.

Μεγάλα ποσά από τον φόρο ακρίβειας στα δημόσια ταμεία

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα ποσά για τα πιο πάνω, ο κ. Πλατής τόνισε ότι από τον φόρο ακρίβειας ήρθαν εκτάκτως στα δημόσια ταμεία μεγάλα ποσά, συγκεκριμένα 1,5 δισ Ευρώ το 2022 και 1 δισ. Ευρώ, όπως εκτιμάται, το 2023. Όπως τόνισε, αν και η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα μεγάλα ποσά, έδωσε πίσω στους πολίτες μόνο 197 εκατομ. Ευρώ. Την ίδια ώρα αποκάλεσε «επικίνδυνα αναχρωνιστικό» το γεγονός ότι, κατά την εκτίμησή του, το ΥΠΟΙΚ, αντί να περιορίζει τις σπατάλες στο δημόσιο, περιορίζει τη στήριξη στην κοινωνία. «Έρχονται χρήματα και αντί να ανακατανέμονται σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, δίνονται σε υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους και σε υφυπουργεία που κάνουν τη δουλειά που κάνουν υπουργεία», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πότε, θα μειωθούν τα επιτόκια, ο κ. Πλατής είπε «δεν θεωρώ ότι πριν το τέλος του καλοκαιριού του 2024 να τεθεί στο τραπέζι ένα ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι οικονομικές επιπτώσεις

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και σε ποιο βαθμό μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ότι η εκτίμηση η δική του, αλλά και των αγορών, είναι πως αυτές δεν είναι στον ίδιο βαθμό με το Ουκρανικό, διότι η ανάφλεξη του προβλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Η εικόνα αυτηή, πρόσθεσε, μπορεί να αλλάξει, μόνι εάν υπάρξει εμπλοκή και άλλων χωρών, όπως το Ιράν, με αύξηση στην τιμή πετρελαίου. «Σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα. Και αυτό δίνει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X