ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η πώληση μιας startup δημιούργησε 400 εκατομμυριούχους

Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν πάντα σοβαρά υπόψη τους υπαλλήλους τους όταν συζητούν για το αν θα πουλήσουν ή όχι τις εταιρείες τους, οπότε είναι αξιοσημείωτο όταν το κάνουν

Όταν ο Jyoti Bansal πήρε την «πιο δύσκολη απόφαση» της καριέρας του -την πώληση της startup λογισμικού του AppDynamics για δισεκατομμύρια- το έκανε έχοντας στο μυαλό του και τους υπαλλήλους του.

Το 2017, η AppDynamics βρισκόταν λίγες ημέρες πριν από τη δημόσια εγγραφή, όταν ο τεχνολογικός γίγαντας των επικοινωνιών Cisco έπεσε πάνω της και προσφέρθηκε να αγοράσει την επιχείρηση έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως ιδρυτής και πρόεδρος της startup, ο Bansal θα γινόταν πλούσιος με οποιονδήποτε τρόπο -αλλά μόνο μία από τις δύο επιλογές του εξασφάλιζε το ίδιο για πολλούς από τους υπαλλήλους του, λέει.

Με την αποδοχή της προσφοράς από τον Bansal, περίπου 400 υπάλληλοι της AppDynamics είδαν τις μετοχές τους στην εταιρεία να αυξάνονται σε αξία σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια, αναφέρει εκπρόσωπος του Bansal. «Είχαμε δεκάδες υπαλλήλους με αποτελέσματα άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά είναι αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή», λέει ο Bansal στο CNBC Make It.

Η απόφαση για την πώληση λήφθηκε τελικά με βάση μια σειρά από παράγοντες, όπως η προσαρμογή των προϊόντων λογισμικού της AppDynamic εντός της Cisco και το πώς μια πώληση θα επηρέαζε τους σχεδόν 1.200 υπαλλήλους της startup, τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά, λέει ο Bansal.

Επίσης, συνέκρινε τις δικές του προβλέψεις μετά την IPO με την αποτίμηση της νεοφυούς επιχείρησης από τη Cisco, για να ζυγίσει ποια επιλογή ήταν πιο έξυπνη από οικονομικής άποψης. Η επίτευξη κεφαλαιοποίησης 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα χρειαζόταν «τρία [έως] τέσσερα χρόνια καλής διαχείρισης», εκτιμά, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει τρία [έως] τέσσερα χρόνια κινδύνου που εμείς … μειώσαμε για όλους τους εργαζόμενους εκεί. [Αυτό αποτελεί] σημαντικό επίτευγμα».

Μετά την πώληση, ο Bansal μετάνιωσε πραγματικά για την επιλογή του, δήλωσε στο Make It τη Δευτέρα: Πίστευε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αναπτύσσει την AppDynamics και ένιωθε άσκοπος χωρίς μια startup να διοικεί. Σήμερα, είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής δύο άλλων νεοφυών επιχειρήσεων λογισμικού, της Traceable και της Harness, η τελευταία εκ των οποίων αποτιμήθηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Παρόλα αυτά, η πώληση ήταν η σωστή απόφαση με βάση τις πληροφορίες που είχε τότε, λέει. Η συμφωνία ήταν και οικονομικά σημαντική για τον ίδιο, προσθέτει: Ο Bansal κατείχε περισσότερο από το 14% της εταιρείας, σύμφωνα με μια κατάθεση στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

«Ως ιδρυτής, τα χρήματα αυτά ήταν κάτι περισσότερο από χρήματα που άλλαξαν τη ζωή μου, προσωπικά», λέει ο Bansal. «Θα ήμουν σε μια καλή θέση. Έτσι, αυτός ήταν ένας παράγοντας για μένα, αλλά όχι ο μεγαλύτερος παράγοντας. Ο μεγαλύτερος για μένα ήταν οι υπάλληλοί μας».

Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν πάντα σοβαρά υπόψη τους υπαλλήλους τους όταν συζητούν για το αν θα πουλήσουν ή όχι τις εταιρείες τους, οπότε είναι αξιοσημείωτο όταν το κάνουν. Όταν η εταιρεία κυβερνοασφάλειας cloud Zscaler εξαγοράστηκε από τη VeriSign για 70 εκατομμύρια δολάρια το 1998, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup Jay Chaudhry δεν συνειδητοποίησε πόσο σημαντική ήταν η πώληση για τους υπαλλήλους του μέχρι που έφυγε από ένα πάρτι σε όλη την εταιρεία για να γιορτάσει το απρόσμενο ποσό, δήλωσε στο Make It τον Ιούλιο.

Τουλάχιστον 70 από τους 80 υπαλλήλους της εταιρείας έγιναν εκατομμυριούχοι στα χαρτιά όταν η μετοχή της VeriSign εκτινάχθηκε δύο χρόνια αργότερα, δήλωσε ο Chaudhry.

«Οι άνθρωποι τρελάθηκαν στην εταιρεία, επειδή δεν είχαν φανταστεί ποτέ τόσα πολλά χρήματα», δήλωσε ο Chaudhry. «Πολλοί από αυτούς αγόραζαν καινούργια σπίτια. Αγόραζαν καινούργια αυτοκίνητα. Ξέρω έναν τύπο που πήρε έξι μήνες άδεια, νοίκιασε ένα [τροχόσπιτο] και γύρισε όλη τη χώρα. Μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ