ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Εργασίας: Πριν το τέλος του 2025 τα νομοσχέδια για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση έχει ως στόχο να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τα νομοσχέδια για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πριν από το τέλος του 2025, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου. Μιλούσε μετά τη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στην οποία, ξεκίνησε ο διάλογος για το θέμα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου που θα ακολουθήσει με τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα επόμενα βήματα, την στόχευση και τα χρονοδιαγράμματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Σημείωσε επίσης τον σημαντικό ρόλο που οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να διαδραματίσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που ανακοίνωσε ο Υπουργός, αναμένεται ότι τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από το τέλος του 2025, για να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις αρχές του 2026.

«Η Κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την υλοποίηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και αναμένουμε ότι με την εποικοδομητική συνεργασία όλων των πλευρών, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί προς το συμφέρον των σημερινών, των επόμενων και τον μεθεπόμενων γενεών», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε τη θετική διάθεση για εποικοδομητική συνεργασία που επιδείχθηκε από όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι κοινωνικός διάλογος, είναι απαραίτητος, χρήσιμός και ουσιαστικός και η Κυβέρνηση θα φροντίσει τον αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και κοινωνική αναγκαιότητα που προϋποθέτει συλλογικότητα και υπευθυνότητα. Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις για την καθολικότητα και την αναλογικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασίστηκαν στην ετοιμότητα της κυπριακής κοινωνίας, για έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και στην ωριμότητα της τριμερούς συνεργασίας των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας για τη διαμόρφωση συναινετικών αποφάσεων», είπε ο Υπουργός.

Οι στόχοι της μεταρρύθμισης

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είναι η ενίσχυση της επάρκειας των συντάξεων που καταβάλλονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), ο εξορθολογισμός της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ και η αξιοποίηση του δεύτερου και του τρίτου ασφαλιστικού πυλώνα που λειτουργούν ενισχυτικά προς την κοινωνική ασφάλιση μέσα από τα ταμεία προνοίας, αφενός και μέσα από την δυνατότητα της ιδιωτικής ασφάλισης αφετέρου.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η σταδιακή ωρίμανση της αξιοποίησης των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων κάτι που στην Κύπρο αυτή τη στιγμή γίνεται σε περιορισμένο βαθμό.

«Η στόχευση της αξιοποίησης των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων περιλαμβάνει την επέκταση της συμμετοχής σε ταμεία επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών και την προώθηση της επιπρόσθετης δυνατότητας για ιδιωτική ασφάλιση», είπε.

Παράλληλα ο κ. Παναγιώτου σημείωσε τον στόχο του εκσυγχρονισμού των τεχνολογικών υποδομών και των εσωτερικών διαδικασιών.

Επίσης, πρόσθεσε ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ασφαλιστικής κουλτούρας για τον έγκαιρο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας για τον περιορισμό της δημιουργίας ασφαλιστικών κενών και στην ενίσχυση της επάρκειας των μισθών για την καταβολή επαρκέστερων ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για τη συναξιολόγηση όλων των δεδομένων, την αξιοποίηση των καλών πρακτικών και την διαμόρφωση εμπεριστατωμένων εισηγήσεων.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόσθεσε, προνοείται σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, υπό την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θα συμμετάσχουν για σκοπούς συντονισμού τα συναρμόδια υπουργεία και υφυπουργεία.

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι κατά το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί εμπεριστατωμένος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, πολιτικός διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δημόσιος διάλογος με τους πολίτες και θα δοθεί η δυνατότητα για την ολοκληρωμένη συζήτηση των προκλήσεων, των δυνατοτήτων και των προοπτικών για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ