Νέο ρεκόρ ταξιδιωτών έσπασε το πρώτο εξάμηνο του έτους πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, το οποίο αν και θέλει να παραμείνει κέντρο διεθνούς αεροπορικής κίνησης, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των επιβατών που προβλέπεται να ταξιδέψουν.
Ο λόγος για τον Διεθνή Αερολιμένα του Ντουμπάι, που υποδέχθηκε 44,9 εκατ. επισκέπτες την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου, με αύξηση 8% από τα 41,6 εκατ. επιβάτες που είχαν περάσει την αντίστοιχη περίοδο του 2023. «Η επίδοση ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου του έτους στηρίζει τη στρατηγική μας αξία ως παγκόσμιου αεροπορικού κέντρου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, Paul Griffiths.
«Έχουμε πολύ αισιόδοξες προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους και είμαστε καθ’ οδόν να σπάσουμε τα ρεκόρ με 91,8 εκατ. ετήσιους επισκέπτες το 2024», συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλύτερη χρονιά του αεροδρομίου ήταν το 2018, όταν ο αριθμός των επιβατών έφτασε τα 89,1 εκατ. Πέρυσι, η επιβατική κίνηση άγγιξε τα 86,9 εκατ.
Παραδόξως, η επιβατική κίνηση του πρώτου εξαμήνου δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Griffiths απέδωσε τις επιδόσεις στην εισροή επιβατών από συγκεκριμένες αγορές: «Ισχυρή ζήτηση από αγορές-κλειδιά, όπως η Ινδία και η σταδιακή, αλλά βέβαια ανάκαμψη άλλων αγορών, όπως η Κίνα, ήταν καθοριστική για την επιτυχία μας».
φωτ. shutterstock (Dubai International Airport)
Ωστόσο, ο Διεθνής Αερολιμένας του Ντουμπάι έχει χωρητικότητα έως 120 εκατ. επιβάτες τον χρόνο και η τοποθεσία του κοντά στην πόλη δεν επιτρέπει περαιτέρω επέκταση στο μέγεθος των ταξιδιωτών που προβλέπεται να περάσουν από το Εμιράτο τα επόμενα χρόνια. Έτσι, και με ώθηση την αναβίωση της τουριστικής κίνησης ανά τον κόσμο, το Εμιράτο έχει δρομολογήσει ήδη σχέδια επέκτασης του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου της περιοχής, του Al Maktoum International Airport, το οποίο από το 2010 εξυπηρετεί ένα σχετικά μικρό μερίδιο των πτήσεων.
Πριν από μερικούς μήνες, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για ένα νέο τέρμιναλ, με όραμα το αεροδρόμιο να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου και βέβαια να αντικαταστήσει τον Διεθνή Αερολιμένα του Ντουμπάι ως βασικό αεροδρόμιο της περιοχής.
φωτ. shutterstock (Al Maktoum International)
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες, με κόστος σχεδόν 35 δισ. δολαρίων, το Al Maktoum θα μπορεί να εξυπηρετεί έως 260 εκατ. επιβάτες τον χρόνο. Σημειώνεται πως η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10 ετών, με τη χωρητικότητα να φτάνει στα 150 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.
Πηγές: moneyreview.gr, AFP