ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η Ιαπωνία έγινε η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών

Ο «πονοκέφαλος» των επενδυτών εντείνεται καθώς το γιεν υποχώρησε πάνω από 2% σήμερα, Τετάρτη

Money Review

Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, η Ιαπωνία κατάφερε να μεταμορφωθεί από «αγαπημένη» των επενδυτών στη μεγαλύτερη εστία ανησυχίας τους.

Η χώρα προσέλκυε τους επενδυτές εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς το αδύναμο νόμισμά της ώθησε το χρηματιστήριο σε επίπεδα-ρεκόρ και αναζωπύρωσε τον πληθωρισμό μετά από δεκαετίες.

Όμως όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια, την περασμένη Τετάρτη, και ο διοικητής της, Kazuo Ueda, δήλωσε ότι σκόπευε να συνεχίσει, πυροδότησε απότομη άνοδο του γιεν και άγριες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.

Traders και επενδυτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις στρατηγικές τους, οι οποίες είχαν βασιστεί στην εκτίμηση ότι το νόμισμα της Ιαπωνίας θα παρέμενε αδύναμο και τα επιτόκια δεν θα αυξάνονταν πολύ γρήγορα.

«Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για εντελώς νέο έδαφος για τις αγορές. Υπάρχει μια αμηχανία παντού τώρα που η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται αποφασισμένη να απομακρυνθεί μετά από χρόνια από την πολιτική των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων», δήλωσε στο Bloomberg ο Stephen Miller, σύμβουλος της Grant Samuel Funds Management και πρώην διαχειριστής κεφαλαίων στην BlackRock. «Η Ιαπωνία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των αναδυόμενων ανησυχιών – σε όλα, στις μετοχές, τα ομόλογα, το γιεν, τα εταιρικά ομόλογα».

Πραγματικά, τη Δευτέρα, ο δείκτης Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 1987, για να ανακάμψει κατά 10% την επόμενη μέρα.

Οι διακυμάνσεις αυτές έχουν συνέπειες για την πολιτική και τα νοικοκυριά της χώρας, καθώς η αναταραχή στην αγορά θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την εύθραυστη έξοδο της Ιαπωνίας από τον αποπληθωρισμό.

Ο «πονοκέφαλος» των επενδυτών εντείνεται καθώς το γιεν υποχώρησε πάνω από 2% σήμερα, Τετάρτη, αφού ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Shinichi Uchida, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές είναι ασταθείς.

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί και επικεφαλής επιχειρήσεων προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της επιστροφής στα κανονικά επιτόκια.

Όμως, υπάρχει μια αναδυόμενη άποψη ότι η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν ένα λάθος, με τους αξιωματούχους να επηρεάζονται από τις πολιτικές πιέσεις, καθώς αρκετοί πολιτικοί είχαν αναφερθεί στο αδύναμο γιεν τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση μεταξύ της ιαπωνικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας και να επηρεάσει την προσπάθεια του πρωθυπουργού Fumio Kishida να επανεκλεγεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας τον επόμενο μήνα, σημειώνει ο Takuji Aida, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole.

Άλλοι οικονομολόγοι στηρίζουν την κεντρική τράπεζα, λέγοντας ότι η αλλαγή του επιτοκιακού περιβάλλοντος έπειτα από τόσα χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής επρόκειτο έτσι και αλλιώς να είναι δύσκολη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι το sell off δημιουργεί μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία, καθώς κάποιες εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν να ανακοινώσουν μεγάλα προγράμματα επαναγοράς των μετοχών τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές καλούνται να αναθεωρήσουν όσα νόμιζαν ότι γνώριζαν για την Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση