Kathimerini.gr
Δύσπιστοι για τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ρωσία, αξιωματούχοι της Δύσης επιστρατεύουν ανορθόδοξα οικονομικά εργαλεία και μεθόδους για να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για την κατάσταση της οικονομίας της.
Μια τακτική στην οποία καταφεύγουν, όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, είναι να εξετάζουν τη νυχτερινή Μόσχα από το Διάστημα, συγκρίνοντας φωτογραφίες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία με πιο πρόσφατα πλάνα. Ο φωτισμός της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως είπε σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ήταν πιο σκοτεινός το 2023 από ό,τι το 2021, γεγονός που υποδηλώνει μια πόλη και ένα έθνος που έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το Business Insider κοινοποίησε με τη σειρά του φωτογραφίες που δείχνουν τον ορίζοντα της Μόσχας την περίοδο που επικαλέστηκε η Σβάντεσον. «Είναι δύσκολο να γίνει ακριβής σύγκριση, η ώρα της ημέρας και το νέφος διαφέρουν. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι στην εικόνα του 2023 οι δέσμες φωτός που δείχνουν τα προάστια της Μόσχας φαίνονται μικρότερες και λιγότερο συχνές από ό,τι στην εικόνα πριν από την εισβολή». «Είναι σαφές ότι η ρωσική οικονομία σίγουρα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλει να πιστεύουμε ο Πούτιν. Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι λένε τα επίσημα στοιχεία», τόνισε η Σβάντεσον.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Rosstat, ο πληθωρισμός της Ρωσίας το 2024 ανήλθε στο 9,5%. Για την υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, όμως, και μια σειρά από ανεξάρτητους οικονομολόγους, αγγίζει το 21%. Τα κεφάλαια που εγκαταλείπουν τη ρωσική οικονομία, όπως και οι διαστημικές φωτογραφίες της Μόσχας, υποδηλώνουν μια προβληματική οικονομία, «υπάρχει μια πολύ πιο σκοτεινή εικόνα πάνω από τη Μόσχα, για παράδειγμα», σημείωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας.
Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022, με σκοπό να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι έχει αντέξει και ξεπεράσει τις χειρότερες πιθανές επιπτώσεις των κυρώσεων. Η Σβάντεσον από την πλευρά της θεωρεί ότι το όραμα μιας ισχυρής οικονομίας αποτελεί τακτική του Κρεμλίνου για να πείσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν. «Δεν γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αφήγημα της Μόσχας και η αλήθεια της δεν είναι αλήθεια», κατέληξε.
Είναι αλήθεια, σημειώνει η Αλεξάνδρα Προκοπένκο στο Foreign Policy, ότι η τρέχουσα στρατηγική του Bλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι βιώσιμη. Διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί υψηλές κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες για υποδομές με στόχο να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση κανονικότητας για τους ψηφοφόρους του και να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα. Είναι αδύνατο να γίνονται και τα τρία στο διηνεκές. Η επίτευξη του πρώτου και του δεύτερου στόχου απαιτεί μεγάλες δαπάνες σε μετρητά, που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και έτσι εμποδίζουν την επίτευξη του τρίτου στόχου. Στο μεταξύ, οι ρωγμές στη ρωσική οικονομία γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Το πρόβλημα για τη Δύση είναι ο χρόνος. Οι ηγέτες της θέλουν να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν επίσης ότι τους επόμενους μήνες η πίεση στη Ρωσία θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη που ο Πούτιν θα πρέπει να αναζητήσει μια διέξοδο για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να διαφυλάξει την εξουσία του. Αλλά οι ελπίδες της Δύσης παραμένουν φρούδες προς το παρόν. Οι οικονομικές προκλήσεις της Μόσχας δεν είναι ακόμη τόσο έντονες που θα αλλάξουν ουσιαστικά τις ισορροπίες στο εγγύς μέλλον. Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, το Κρεμλίνο θα είναι σε θέση να εμποδίσει ένα πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Ο Πούτιν πιθανότατα θα έχει ακόμα τους πόρους για να διατηρήσει την εκστρατεία του στην Ουκρανία – και ίσως το κίνητρο να περιμένει τη Δύση.