ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά

Όσα ανέφερε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, τις καταγγελίες Μάτσα, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την άδεια μητρότητας, μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου. Για το πρώτο ζήτημα ο Υπουργός διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία οι επιπρόσθετες ανάγκες το 2024 ανέρχονται σε 12,000 εργαζόμενους συνολικά. «Οι ανάγκες για επιπρόσθετες άδειες εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 4-6 χιλιάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί θα κυμανθούν στο ίδιο επίπεδο του 2022 και 2023». Συμπλήρωσε ότι οι στόχοι είναι δύο. «Ο πρώτος να στελεχωθεί η αγορά εργασίας και να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι ευρωπαίοι πολίτες και οι υπήκοοι ξένων χωρών και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό». Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν εξασφαλίσει άδεια εργασίας στην Κύπρο και έχουν ενεργοποιημένο συμβόλαιο με τον εργοδότη τους ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 14.423. Το 2022 είχαν εγκριθεί 5.108 νέες άδειες εργασίας για υπηκόους και το 2023 4.941.

Ζήτησε στοιχεία για τις καταγγελίες Μάτσα

Σε σχέση με τις καταγγελίες του γ.γ της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, ότι εταιρείες απειλούν κύπριους εργαζόμενους με μαζικές απολύσεις, ο κ. Παναγιώτου είπε πως ζήτησε να του μεταφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ονομαστικά, ώστε να ασκηθεί ο απαραίτητος έλεγχος και να διαπιστωθεί κατά πόσο επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφόρηση. Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι με βάση το νόμο ένας εργοδότης ο οποίος απέλυσε το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενους δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδειες για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών. Πάντως ο κ. Μάτσας σε δηλώσεις του χθες στην «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ανέφερε ότι αν συνεχίσει η εκκρεμότητα σε σχέση με την αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες χωρίς να υπάρξει σύντομα κατάληξη, «τότε θα μπούμε σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο που ενδεχομένως τα πράγματα να μην εξελιχθούν ομαλά».

Έτοιμος να μεσολαβήσει για τη σύμβαση στα ξενοδοχεία

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο Υπουργός είπε ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται μια πρακτική που όταν διαπιστώνεται μια διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται μια προσπάθεια για μεσολάβηση. «Ακόμη διενεργείται μια προεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μέσα από την ανταλλαγή θέσεων. Είμαι σε επικοινωνία μαζί τους, έχω εικόνα για τις θέσεις που κατατέθηκαν και είμαστε σε ετοιμότητα μόλις χρειαστεί να παρέμβουμε να το πράξουμε». Πάντως, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, έκανε λόγο για εξωπραγματικά αιτήματα από πλευράς των συντεχνιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Μιλώντας στην «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» είπε «δεν έχουμε ακόμη μπει σε διαπραγμάτευση, λάβαμε τα αιτήματα των συντεχνιών τα οποία είναι εξωπραγματικά και κοστολογούνται σε 32% αύξηση σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για έναν πρωτάκουστο αριθμό, μάλλον ζούμε σε άλλο σύμπαν», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας ουσιώδης διάλογος.

Άδεια μητρότητας και αυτοεργοδοτούμενες μητέρες

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά την αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες. Όπως ανέφερε αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 5000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση, ενώ δικαιούχες για την αυξημένη άδεια μητρότητας θα είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την έγκριση του Νομοσχεδίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, στις οποίες θα προστεθούν οι 4 εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας. Συγκεκριμένα, το Νομοσχέδιο προνοεί αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας, και από τις 16 στις 20 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω υιοθεσίας, ενώ επίσης αυξάνεται η επιπρόσθετη άδειας μητρότητας λόγω νοσηλείας του βρέφους μετά την γέννηση, από τις 6 στις 8 εβδομάδες. Ερωτηθείς γιατί η αύξηση της άδειας μητρότητας ισχύει μόνο για το πρώτο παιδί, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι η απόφαση λήφθηκε με βάση τις σημερινές δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κληθείς να πει αν και με ποιο τρόπο επωφελούνται οι αυτοεργοδοτούμενες μητέρες, ο κ. Παναγιώτου είπε «είναι γεγονός ότι οι αυτοεργοδοτούμενοι εργαζόμενοι έχουν λιγότερες παροχές. Καταθέσαμε ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για διεύρυνση των παροχών και προς τους αυτοεργοδοτούμενους έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τη γονική άδεια και να μπορούν να λαμβάνουν σε περίπτωση ατυχημάτων το επίδομα σωματικής βλάβης».

Σε ανοιχτή γραμμή με την Ελληνική Τράπεζα

Τέλος, για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με την εργοδοτική όσο και με την συνδικαλιστική πλευρά, έτσι ώστε η ανανέωση της σύμβασης να γίνει ομαλά, με θετικές εξελίξεις τόσο για την Ελληνική Τράπεζα όσο και για τους εργαζόμενούς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X