Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Μικρό μεν, παράθυρο δε για φορολογική μεταρρύθμιση πριν το 2026 στην Κύπρο. Μπορεί να μην γίνει στην ολότητά της και να είναι ολοκληρωμένη 100%, αλλά υπάρχει η περίπτωση ο Κύπριος να δει κάποια μέτρα που αφορούν φοροελαφρύνσεις, λίγο νωρίτερα. Την ίδια ώρα, συνάντηση για να συνεχιστεί το έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα, με το έργο να είναι βαρύ και γεμάτο, αλλά να προχωρά αργά. Στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης, μίας προσπάθειας που γίνεται μετά από 20 και πλέον χρόνια, είναι να δοθούν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση έχει αναθέσει το έργο στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ).
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Προϋπολογισμού του 2025 από τον υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίστηκε πως, ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση έχει ορίζοντα μέχρι και το 2026, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι πιθανό να ανακοινώνονται μέτρα αποσπασματικά, τα οποία θα στοχεύουν σε φοροελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Όσα μέτρα θα ανακοινώνονται θα είναι μέρος του μεγαλύτερου «πρότζεκτ», αυτού της φορολογικής μεταρρύθμισης. Όσον αφορά στο κομμάτι της πράσινης φορολογίας, μέτρου που αναπόφευκτα πρέπει να έρθει μαζί με τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα.
Κατά τον Υπουργό, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του 2025, η διαδικασία για τη φορολογική μεταρρύθμιση προχωρά κανονικά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση.
Παράλληλα, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως «μέχρι την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση παρακολουθεί ενεργά και φροντίζει για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα γίνεται μια φορολογική μεταρρύθμιση που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ με σωρεία πρόσθετες νομοθεσίες και οδηγίες».
Η κυβέρνηση έχει αναθέσει το έργο στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ). Όπως βρίσκουμε σε παλαιότερο σημείωμα του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο φορολογικός μετασχηματισμός θα χρειαστεί να περιλαμβάνει τόσο νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο και επιχειρηματικές, λειτουργικές και μηχανογραφικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε το νέο μοντέλο να λειτουργεί σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον, ενώ θα στηρίζει φορολογικά και τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, «Όραμα 2035».
Το σώμα που θα συμβάλει σε αυτό το πρότζεκτ, είχε σημειώσει πως καταλυτικό συστατικό στην αποτελεσματική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση των μηχανογραφικών διαδικασιών, τόσο εσωτερικά στο Τμήμα Φορολογίας όσο και για τους φορολογούμενους, απλοποιώντας τις διαδικασίες, περιορίζοντας τυχόν λάθη και παραλείψεις, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία και την αθέμιτη παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα και ενισχύοντας τη φοροεισπρακτική δυνατότητα του κράτους και τη διαφάνεια.
Η τελευταία ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο έγινε το 2002 λόγω της εναρμόνισης με την ΕΕ. Ενώ το έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι (σε διάφορους τομείς όπως δημόσια οικονομικά, ανταγωνιστικότητα, περιβαλλοντικά, οικονομικά εργασίας), οικονομέτρες, modelers, tax practitioners, και νομικοί από το δίκτυο συνεργατών του ΚΟΕ στην Κύπρο και το εξωτερικό.