Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Τη θέση πως τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις θα πρέπει να ζητήσουν από μόνα τους εξαίρεση από τις διεθνείς Αρχές, ώστε με τη σειρά τους οι τράπεζες να επιτρέψουν να γίνουν πληρωμές επιχειρήσεων από λογαριασμούς που έχουν παγοποιηθεί, εξέφρασε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.
Στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2023 και ερωτηθείς σχετικά με το «μπλοκάρισμα» τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν πληρωμές εργαζομένων που εργάζονταν σε αυτές από τον Απρίλιο, ο κ. Νικολάου τόνισε πως πολύ καλά οι τράπεζες εφαρμόζουν τις κυρώσεις που εφαρμόζει η Αμερική, η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρώπη. «Η τράπεζα δεν πρέπει να λάβει καμία άδεια για να πληρώσει μία οντότητα που είναι σε κυρώσεις – παγωμένη, μισθοδοσίες, αυτή είναι δουλειά της ίδιας της παγωμένης της οντότητας να ζητήσει κάποιου είδους εξαίρεση», σχολίασε σχετικά.
Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολάου σχολίασε πως ακόμα και να λάβει μία εξαίρεση ο «παγωμένος» για να πληρώσει η τράπεζα μισθούς, θα είναι μέτρο που θα γίνει αποσπασματικά. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να καθαρίσουμε με το θέμα των κυρώσεων και συμφωνώ», είπε ο κ. Νικολάου.
Σχετικά με το κλείσιμο λογαριασμών πελατών της Τράπεζας Κύπρου τον καιρό που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής Συμμόρφωσης της Τρ. Κύπρου, Μάριος Σκανδάλης, λέγοντας πως η απόφαση για κλείσιμο 4.000 λογαριασμών δεν σχετιζόταν με τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν στα μέσα Απρίλη. «Οι αποφάσεις για κλείσιμο λογαριασμών 4.000 Ρώσων που διέμεναν Ρωσία λήφθηκαν στα τέλη Μαρτίου από το Διοικητικό Συμβούλιο», εξήγησε. Όπως τόνισε, κρίθηκαν ως λογαριασμοί «υψηλού κινδύνου» (high risk) και η τράπεζα προχώρησε σε αυτή την απόφαση.