ΚΥΠΕ
Το κράτος οφείλει να παρέμβει και να καλέσει τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, αποκαθάροντας τις συμβάσεις δανειακών εγγυήσεων που χρησιμοποιεί από τους καταχρηστικούς όρους και να απαλλάξει όλους τους εγγυητές, για τους οποίους εφαρμόστηκαν σε βάρος τους οι καταχρηστικοί όροι στις εγγυητικές συμβάσεις, χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη των ενδιαφερομένων για προσφυγή με παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα προς εγγυητές σε δανειακές συμβάσεις, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.
Το σημείωμα αναφέρεται σε απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κατά του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για απαλλαγή εγγυητή, εξαιτίας καταχρηστικού όρου στην εγγυητική σύμβαση, τον οποίο εφαρμόζει ο Οργανισμός σε βάρος εγγυητών σε δάνεια που παραχωρεί.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καλεί όλους τους πολίτες εγγυητές σε δάνεια του ΟΧΣ, να ελέγξουν την εγγυητική σύμβασή τους, για το κατά πόσον εμπεριέχει καταχρηστικό όρο και να απαιτήσουν, εάν αυτός εφαρμόστηκε από τον ΟΧΣ σε βάρος τους, την ακύρωση της εγγυητικής σύμβασης.
Το σημείωμα μαζί με αντίγραφο της απόφασής του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών και στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και στον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το σημείωμα, αναφέρει ο κ. Ιωάννου, αποσκοπεί στην προώθηση της προσπάθειάς του για οριζόντια εφαρμογή της αρχής της ισότητας, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στη βάση της έννοιας της εν λόγω αρχής, όπως διαλαμβάνεται στον περί των Γενικών Αρχών Διοικητικού Δικαίου Νόμο του 1999.
Αυτό, σημειώνει, αποτελεί υψίστης σημασίας υποχρέωση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, απορρέουσα από τον ίδιο τον περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμο του 2010, ως εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, που καθορίζει τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το άρθρο 4 και 14(1) του εν λόγω Νόμου.
«Στην πραγματικότητα είμαι υποχρεωμένος να εγείρω το θέμα της αρχής της ισότητας και της υποχρέωσής μου για οριζόντια εφαρμογή της στα ζητήματα της αρμοδιότητάς μου, σε σχέση με τον ΟΧΣ, εξαιτίας του γεγονότος ότι για 16 αποφάσεις που εξέδωσα μέχρι σήμερα κατά του ΟΧΣ για απαλλαγή εγγυητών, σε κάθε περίπτωση για τους ίδιους ακριβώς λόγους (ύπαρξη καταχρηστικού όρου, μη έγκαιρη ενημέρωση), ο ΟΧΣ αποδέχθηκε μόνο τις τρεις για απαλλαγή του Παραπονούμενου εγγυητή», προσθέτει.
Εξάλλου, είναι πολύ καλά γνωστό, συνεχίζει, ότι η αρχή της ισότητας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αρχή, διαχέεται σε ολόκληρο το εύρος της κυπριακής έννομης τάξεως (επομένως και στο νομικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις).
«Υπάρχει επίσης ταυτόχρονη ρητή συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος του καθενός να τυγχάνει «ίσης προστασίας και μεταχείρισης». Η διάταξη αυτή διασφαλίζει την αρχή της ισότητας, την ισότητα δηλαδή των ατόμων έναντι του νόμου (ισονομία), της διοικήσεως και της δικαιοσύνης». Κατά συνέπεια, η διαπιστωθείσα πιο πάνω επιλεκτική αποδοχή αποφάσεων του Επιτρόπου από τον ΟΧΣ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ομοιότητα των υπό ρύθμιση ζητημάτων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας», σημειώνει.