ΚΥΠΕ
Ο διεθνής δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ έπεσε ελαφρώς τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, με τη μείωση του δείκτη για τα δημητριακά να αντισταθμίζεται εν μέρει από τις αυξήσεις στο κρέας, τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη.
Ο δείκτης τιμών της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πλέον εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 120,8 μονάδες τον Ιούλιο, από 121 μονάδες τον Ιούνιο. Η μέτρηση του Ιουνίου αναθεωρήθηκε αφού αρχικά είχε δοθεί ως 120,6.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών μειώθηκε κατά 3,8% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, με τις παγκόσμιες τιμές εξαγωγής όλων των βασικών δημητριακών να μειώνονται για δεύτερο συνεχή μήνα.
Οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν λόγω της εποχικής διαθεσιμότητας από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο και τις ευνοϊκές συνθήκες για τις καλλιέργειες ανοιξιάτικου σιταριού στον Καναδά και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο FAO.
"Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου (καλαμποκιού) μειώθηκαν επίσης, καθώς οι συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία αυξήθηκαν σε σχέση με τον περσινό ρυθμό και οι συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν εύρωστες", προστίθεται στην έκθεση.
Πριν από τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO είχε αυξηθεί για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, αφού είχε σημειώσει χαμηλό τριών ετών τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν από την κορύφωση ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την άλλη μεγάλη εξαγωγική χώρα των καλλιεργειών.
Η τιμή του Ιουλίου ήταν 3,1% χαμηλότερη από το επίπεδό της πριν από ένα χρόνο και 24,7% χαμηλότερη από το υψηλό σημείο του 2022.