Kathimerini.gr
Ρούλα Σαλούρου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της τεχνολογικής εξέλιξης σε εργαζομένους με τεχνολογική εκπαίδευση, εάν οι διαμορφωτές των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν επιδιώξουν μια πιο δίκαιη ανάπτυξη, κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση της World Bank, «Επιδράσεις για την ισότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη», που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση για «Το μέλλον της Εργασίας» που διοργάνωσαν από κοινού με το ΙΟΒΕ, είναι αποκαλυπτική καθώς καταδεικνύει ότι η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες έχουν μεν ενισχύσει την παραγωγικότητα στην Ευρώπη, αυξάνουν όμως την εισοδηματική ανισότητα. Κι αυτό γιατί οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις έδωσαν ώθηση στη συγκέντρωση της αγοράς, μειώνοντας το μερίδιο του συνολικού εθνικού εισοδήματος που κατευθύνεται στην εργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι απόφοιτοι επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν έχουν τις δεξιότητες για να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές αλλαγές. Μπορεί αρχικά να βρουν απασχόληση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με πτυχίο γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο μέσα σε πέντε έως επτά χρόνια από την είσοδό τους στο εργατικό δυναμικό χάνουν αυτό το πλεονέκτημα, καθώς η αγορά εργασίας αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και η ζήτηση για νέες δεξιότητες είναι συνεχής. Αυτό έχει ως συνέπεια οι απόφοιτοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες και να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκτοπιστούν από την αγορά εργασίας λόγω αυτοματοποίησης. Σε αντίθεση με τους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς οι εταιρείες που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, μειώνουν την ένταση συνήθων χειρωνακτικών εργασιών και προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων με πανεπιστημιακά πτυχία.
Η έκθεση εξετάζει τη σχέση μεταξύ τεχνολογίας, οικονομικής ανάπτυξης και ισότητας. Επισημαίνει ότι η μείωση των θέσεων εργασίας της μεσαίας τάξης στις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 40 χρόνια έχει οδηγήσει στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και σε πολιτική πόλωση.
Και χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση» την προσπάθεια της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι νέες τεχνολογίες δεν θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις τάσεις αυτές και θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας πιο δίκαιης ανάπτυξης. «Χαμένες» θεωρούνται και οι μικρές επιχειρήσεις στην Ε.Ε. καθώς καθυστερούν να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες, πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και εκείνες με καλύτερα διευθυντικά στελέχη.