ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O «θρίαμβος» της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο

Η συμφωνία RCEP δημιουργεί το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον πλανήτη

Kathimerini.gr

H Κίνα και ακόμη 14 χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον πλανήτη, από την οποία και μένουν εκτός οι ΗΠΑ. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία έρχεται να ενισχύσει την οικονομική, αλλά και πολιτική επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

Η υπογραφή της συμφωνίας καθιστά την Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία (RCEP) το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ παγκοσμίως, καλύπτοντας μία αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και 26,2 τρισ. δολαρίων. Αντιστοιχεί στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και της παγκόσμιας οικονομίας και είναι μεγαλύτερη από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την αγορά που δημιουργεί η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό (USMCA).

Το διπλωματικό μήνυμα της RCEP ίσως να είναι εξίσου σημαντικό με το οικονομικό- ένας γεωπολιτικός θρίαμβος για την Κίνα, σύμφωνα με τη Citi Research σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ φαίνεται να αποσύρονται από την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού. Δεν είναι σαφές εάν ο Τζο Μπάιντεν θα επιλέξει να αλλάξει ρότα επιδιώκοντας μεγάλα εμπορικά deals. Αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι. Όπως εξηγούν παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν ανάλογους με εκείνους της διακυβέρνησης Τραμπ, είναι επίσης εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο.

Η RCEP περιλαμβάνει πέραν της Κίνας, τις ακόλουθες χώρες: Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Καμπότζη, Μιανμάρ και Λάος. Δεν έχει ενταχθεί σε αυτήν η Ινδία. Η δεύτερη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία στον πλανήτη είχε συμμετάσχει στις αρχικές εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά αποσύρθηκε πέρυσι, φοβούμενη ένα κύμα φθηνών κινεζικών εισαγωγών στο έδαφός της, το οποίο θα έπληττε τις δικές της μεταποιητικές βιομηχανίες. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αναθεωρήσει στο μέλλον.

Η συμφωνία, όπως σχολιάζει η Economist Intelligence Unit, θέτει επίσης τις βάσεις για βαθύτερη συνεργασία σε διμερές επίπεδο μεταξύ των κρατών- μελών. Ως πιθανά «ζεύγη» θεωρούνται η Κίνα με την Ιαπωνία (δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη) ή η Ιαπωνία με την Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν επανειλημμένα εμπλακεί σε εμπορικές διαμάχες, αλλά τώρα έχουν μία ευκαιρία να βρουν κοινό τόπο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X