Kathimerini.com.cy
Ανάμεσα στους κυριότερους δημοσιονομικούς κινδύνους η μη εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση του Προυπολογισμού του 2022 ανάφερε πως είναι ένας από τους κύριους κινδύνους η μη εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ (ΓεΣΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανάφερε πως άλλοι κίνδυνοι αφορούν τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, ή χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή/και η Ρωσία. Άλλη πρόκληση, υπογράμμισε ότι είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του υψηλού ακόμα ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συν τοις άλλοις, προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τη συνέχιση της αυξημένης ροής μεταναστών.
Όσον αφορά τους κινδύνους που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΓΕΣΥ αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων από τον ΟΚΥΠΥ και είπε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχουν περιορισμένη προοπτική δράσης λόγω της νομοθεσίας.
Ανέφερε επίσης ότι το θέμα αφορά τις καταχρήσεις που γίνονται στο ΓΕΣΥ και ότι η εύρυθμη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα σήμαινε να καλύπτουν οι συνεισφορές του κράτους και των εργαζομένων και όλα τα έξοδα που αφορούν την υγεία κάτι που δεν γίνεται τώρα. Κάποιες οροφές ανέφερε, φαίνεται ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι, είναι ευρύτερο το θέμα με το Γεσυ, όχι μόνο του ΟΚΥΠΥ και πρέπει να εξεταστούν οι αδυναμίες του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα με τις δαπάνες του ΓεΣΥ είχε καλύψει εκτενώς η Κ, όπου οι δαπάνες υγείας, αναμένεται να κινηθούν στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021, νούμερο που προκύπτει από τις αυξημένες προβλεπόμενες δαπάνες υγείας του ΟΑΥ κατά 400,9 εκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας στο ΓεΣΥ ισχύει για όλο το έτος (η παροχή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας στο ΓεΣΥ ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020). Οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας βάσει του προϋπολογισμού του για το 2021 εξαιρουμένης της συνεισφοράς του ως τρίτο μέρος στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, έχουν αύξηση της τάξης των 73,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με αυτό ποσοστό του 2020.
Συνολικά, οι δαπάνες της υγείας για το 2021 θα αυξηθούν πέραν των 474,4 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τις δαπάνες της υγείας του 2020.