ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΤΚ: Στο 2,6% η ανάπτυξη το 2023

Σε οριακή αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την οικονομική ανάπτυξη το 2023, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Σε οριακή αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την οικονομική ανάπτυξη το 2023, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, επικαλούμενη εν μέρει τις ελαφρώς θετικότερες προοπτικές στο εξωτερικό περιβάλλον και τις αναμενόμενες χαμηλότερες τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, στις μεσοπρόθεσμες μακροοικονομικές προβλέψεις της για τον Μάρτιο του 2023, η ΚΤΚ εκτιμά ότι φέτος το κυπριακό ΑΕΠ θα παρουσιάσει ρυθμό μεγέθυνσης 2,6% (2,5% στην πρόβλεψη Δεκεμβρίου 2022), ενώ το 2024 και το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει σε 3,0% και 3,1% αντίστοιχα (-0,1% και χωρίς μεταβολή αντίστοιχα).

«Η μικρή προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 οφείλεται, εν μέρει, στις ελαφρώς θετικότερες προοπτικές στο εξωτερικό περιβάλλον και στις αναμενόμενες χαμηλότερες τιμές της ενέργειας», σημειώνει η ΚΤΚ.

Για το 2024, η ΚΤΚ επισημαίνει πως η μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου 2022 «οφείλεται κυρίως στον περιορισμό που αναμένεται να έχει η άνοδος των επιτοκίων στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Πάντως, η ΚΤΚ επισημαίνει πως οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης στο εξωτερικό περιβάλλον, σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου 2022, παραμένουν κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Ο ρυθμός της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,6% φέτος (0,1% αύξηση σε σύγκριση με την πρόβλεψη Δεκεμβρίου) για να υποχωρήσει στο 5,9% και στο 5,5% το 2024 και 2025 αντίστοιχα (χωρίς μεταβολή).

Σύμφωνα με την ΚΤΚ η μείωση της ανεργίας σε σύγκριση με το 2022 (6,8%) οφείλεται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνεχιζόμενη στενότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας και στον αναμενόμενο διαχειρίσιμο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως διαφαίνεται από τις μηνιαίες έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στις προσδοκίες για την απασχόληση κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Παράλληλα, με βάση τις εκτιμήσεις της ΚΤΚ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,3% (-0,1% σε σύγκριση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου). Το 2024 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω και θα διαμορφωθεί στο 2,3% και το 1,9% το 2025.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου 2022 οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές της ενέργειας και στην επέκταση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και των τιμών πετρελαιοειδών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από σχετικά μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, εξαιρουμένων της ενέργειας, καθώς και αυξήσεων στις τιμές ορισμένων υπηρεσιών, λόγω της μερικής ενσωμάτωσης των αυξήσεων σε μισθούς.

Η εκτόνωση του πληθωρισμού τα έτη 2024 και 2025 αποδίδεται στην ομαλοποίηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, της αναμενόμενης πλήρους διόρθωσης των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού κατά το 2023 καθώς και λόγω του αναμενόμενου αντικτύπου στη ζήτηση από την άνοδο των επιτοκίων.

Ο νέες προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων) παρουσιάζουν μείωση 0,7% στο 3,6% για φέτος και εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,5% και 2,3% το 2024 και 2025 αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις πιθανότητες απόκλισης από το βασικό σενάριο των προβλέψεων, η ΚΤΚ σημειώνει ότι αυτές τείνουν να είναι, συνολικά, ελαφρώς προς τα κάτω για το ΑΕΠ και ελαφρώς προς τα πάνω για τον πληθωρισμό την περίοδο 2023-2025.

Οι κύριοι καθοδικοί κίνδυνοι για το ΑΕΠ σχετίζονται με την πιθανότητα δυσμενέστερων από των αναμενόμενων προοπτικών σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον και μεγαλύτερων και/ή πιο επίμονων επιπτώσεων υστέρησης (lag effect) από τις αυξημένες τιμές ενέργειας κατά το 2022.

Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν και ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν υψηλότερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης εισροής ξένων εταιρειών στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ