ΚΥΠΕ
Την κινητοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχει προκαλέσει η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg ότι τα ταμεία CarVAl Investors και Caius Capital LLC ενδιαφέρονται να πωλήσουν τα μερίδιά τους στο μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου, που συνδυαστικά ανέρχονται σε 14,65%.
Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά το θέμα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν θα δεχθούμε να πωληθεί η τράπεζα Κύπρου σε οντότητα ελληνικών συμφερόντων». Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο έλεγχος της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, έχει περάσει στα χέρια της ελληνικής Eurobank.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, έγινε εκ νέου διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθούν οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για έγκρισή του.
Προσεγγίστηκαν και άλλοι μέτοχοι
Εξάλλου, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ επενδυτικοί και τραπεζικοί παράγοντες, οι μεσολαβητές που έχουν ορίσει τα δύο ταμεία προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών, προσέγγισαν και άλλους μετόχους με σημαντικά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσον ενδιαφέρονται να πωλήσουν και αυτοί τα μερίδια τους.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Αlpha Bank, για την οποία έγινε λόγος στο δημοσίευμα, έχει προβεί σε διάψευση, αφήνοντας ωστόσο μια πόρτα ανοικτή, λέγοντας ότι εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος Στρατηγικού της Σχεδίου.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτίμησαν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στο κάδρο των ενδεχόμενων δυνητικών αγοραστών να βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία διαθέτει τα κεφάλαια, που θα της επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση.
Η μετοχή της τράπεζας στο ΧΑΚ παρουσίαζε πτώση 0,94% και μεγαλύτερες απώλειες, σε ποσοστό 2,26% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στο ΧΑΚ να διαμορφώνεται στα €2 δισ.