ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

JP Morgan: Το χρονικό της σύγκρουσης με τον Χάρη Καρώνη

Η διπλή αγωγή της αμερικανικής τράπεζας σε Ελλάδα και Βρετανία με τις οποίες αξιώνει από τον ιδρυτή και άλλα τρία στελέχη της Viva αποζημίωση 916 εκατομμυρίων

Kathimerini.gr

Σε νέα ακόμα πιο τεταμένη φάση εισέρχονται οι σχέσεις της JP Morgan με τη WeRealize.com (WRL) συμφερόντων Χάρη Καρώνη, δηλαδή των δύο βασικών μετόχων της Viva. Αιτία η κατάθεση νέων αγωγών της αμερικανικής τράπεζας σε Ελλάδα και Βρετανία με τις οποίες αξιώνει από τον ιδρυτή και άλλα τρία στελέχη της Viva αποζημίωση 916 εκατομμυρίων και την έκδοση δικαστικής διαταγής για εκτέλεση της μεταξύ τους συμφωνίας μετόχων που ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιάσει.

Πίσω από την κόντρα των δύο πλευρών δεσπόζει η αποτίμηση της εταιρείας. Στοιχείο κρίσιμο καθώς με βάση αυτήν την αποτίμηση θα κληθεί είτε η αμερικανική τράπεζα είτε ο Eλληνας ιδρυτής της και οι συνέταιροι του να αγοράσουν την άλλη πλευρά, σύμφωνα με όσα ορίζει η συμφωνία μετόχων.

Ειδικότερα η αμερικανική τράπεζα φέρεται να αποτιμά τη Viva στα επίπεδα του 1 δισεκατομμυρίου ενώ η WRL στα επίπεδα των 3 δισεκατομμυρίων. Ωστόσο η αντιπαράθεση έχει αποκτήσει πολλές πτυχές, με την πλευρά Καρώνη να ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι η JP Morgan μπλοκάρει την ανάπτυξη της Viva στην αγορά των ΗΠΑ και την τράπεζα να μιλά για βλάβη όχι μόνο στα συμφέροντα της Viva αλλά και την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. 

«Είμαστε απογοητευμένοι που από την επένδυσή μας στην εταιρεία το 2022, η WRL επιδίωξε επανειλημμένα και επίμονα να υπονομεύσει τα δικαιώματα της JPM παραβιάζοντας τη συμφωνία που αποτέλεσε τη βάση της επένδυσης. Αυτές οι ενέργειες βλάπτουν όχι μόνο τη Viva αλλά και την ελκυστικότητα της Ελλάδας για μελλοντικές σημαντικές επενδύσεις. Τώρα προσβλέπουμε στα δικαστήρια για την επιβολή των συμβατικών όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ μας», αναφέρει εκπρόσωπος της JP Morgan.

Η απόκριση του ιδρυτή, βασικού μετόχου και επικεφαλής της Viva και της WRL, Χάρη Καρώνη, ήταν άμεση. Οπως αναφέρει στην Καθημερινή, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του και σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, «σε απάντηση σε πολλές νομικές ενέργειες που έχουν ήδη γίνει κατά της JP Morgan καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η JP Morgan ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Viva. Αυτές οι διαδικασίες είναι απλώς το τελευταίο βήμα στη συντονισμένη προσπάθεια της JP Morgan να υποτιμήσει την αξία της Viva, για να αποτρέψει την επέκτασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλού, και να εκφοβίσει τους διευθυντές της περιορίζοντας την ελευθερία δράσης τους». Και ο Χάρης Καρώνης συνεχίζει λέγοντας: «Χαίρομαι που, από τη συναλλαγή και παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η JP Morgan, η Viva τριπλασίασε με επιτυχία την ανάπτυξή της, πρωτοστάτησε στην τεχνολογία Tap on Any Device, μετατράπηκε σε κερδοφόρα και καθιερώθηκε ως κορυφαία τράπεζα τεχνολογίας στην Ευρώπη».

Ωστόσο οι κατηγορίες που απευθύνει η αμερικανική τράπεζα είναι σοβαρές. Ζητά από τα ελληνικά δικαστήρια να της επιδικαστεί αποζημίωση 916 εκατ. ευρώ από τον Χάρη Καρώνη και 3 στελεχών της Viva που διορίστηκαν από τη WeRealize.com (Δημήτριο Μαυρογιάννη, Δημήτριο Μιχαλογιαννάκη και Θεόδωρο Κάτσα) «επειδή έχουν στερήσει από την JP Morgan την αξία της επένδυσής της στη Viva μέσω παράνομων ενεργειών από τον Μάρτιο του 2022 και μετά». 

Η JP Morgan International Finance Limited (JPMIFL) που είναι το σχήμα της αμερικανικής τράπεζας το οποίο επένδυσε στη Viva κατέθεσε την αγωγή στις 2 Ιανουαρίου.

Η JP Morgan και η WRL είναι κοινοί μέτοχοι της Viva Wallet Holdings Software Development S.A. (Viva) μετά την επένδυση της πρώτης στη Viva.

Στην αγωγή της αμερικανικής τράπεζας διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι από τον Μάρτιο του 2022, ο Χ. Καρώνης και οι άλλοι τρεις Ελληνες «έχουν καταχραστεί τη θέση τους, μεταξύ άλλων ως διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου της Viva, για να παραβιάσουν και να παρακάμψουν τα βασικά δικαιώματα της JP Morgan ως μετόχου της Viva. Αυτό έχει αποστερήσει από την JP Morgan την αξία της επένδυσής της στη Viva και για αυτό δικαιούται αποζημίωση για αυτή την παράβαση ίση με την επένδυσή της ύψους 916 εκατομμυρίων ευρώ».

Και ισχυρίζεται πως οι εναγόμενοι μεταξύ άλλων, απέτρεψαν τον διορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Viva που πρότεινε η JP Morgan, προχώρησαν στη μεταφορά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων από τη Viva στη WRL χωρίς τη συγκατάθεσή της, απέκρυψαν πληροφορίες και αγνόησαν τα δικαιώματα συναίνεσης της JP Morgan κατά τη λήψη σημαντικών επιχειρηματικών αποφάσεων και ενεργειών.

Την ίδια ώρα με δεύτερη αγωγή στο Λονδίνο στις 7 Ιανουαρίου η JP Morgan στρέφεται κατά της WRL επειδή, όπως ισχυρίζεται, «η WRL παραβίασε τη Συμφωνία Μετόχων με την JP Morgan η οποία διέπει τις ευθύνες της WRL έναντι της JP Morgan σε σχέση με τη Viva».

Και ως τέτοιες παραβιάσεις αναφέρει την υποχρέωση του managment της Viva να συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς και με την υποχρέωσή της να εξασφαλίζει τη ρητή συγκατάθεση της JP Morgan πριν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Και παραθέτει ως τέτοιες παραβιάσεις αλλαγές στο καταστατικό της Viva «για την κατάργηση των δικαιωμάτων συναίνεσης σχετικά με το επιχειρηματικό σχέδιο και τον προϋπολογισμό της Viva», μια προτεινόμενη μεταφορά στη Viva του N7 (θυγατρική που μεταβιβάστηκε στη WRL κατά τη στιγμή της αρχικής επένδυσης της JP Morgan λόγω περιορισμών στις τραπεζικές ρυθμίσεις των ΗΠΑ) στην οποία η JP Morgan δεν έχει συναινέσει και που θα έφερνε τη Viva και την JPM σε σύγκρουση με τις ισχύουσες ρυθμιστικές απαιτήσεις και την προτεινόμενη εξαγορά μιας εταιρείας τεχνολογίας χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής τράπεζας. Για τον λόγο αυτό ζητά από το αγγλικό δικαστήριο «να υποχρεώσει τη WRL να σεβαστεί τη Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ άλλων μέσω ασφαλιστικών μέτρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση