ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προχωρά η επέκταση των φωτοβολταϊκών στην ΕΕ - 40% αύξηση της ισχύος

Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να επιδείξουν δέσμευση για την αύξηση των ηλιακών στόχων τους για το 2030

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να επεκτείνεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας την πραγματοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών στόχων για το 2030 πριν από την προβλεπόμενη προθεσμία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Politico. Αυτή η ανάπτυξη συμβάλλει θετικά στις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Κατά το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε 41 GW νέας ηλιακής ισχύος, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο εν λόγω αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 GW φέτος.

Όπως αναφέρει το Politico, η ομάδα υπεράσπισης SolarPower Europe ανακοίνωσε ότι περίπου 23 χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την επίτευξη των στόχων τους για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας έως το 2027. Ενδεικτικά, αυτή η τάση επεκτείνεται πέραν των συνόρων της Ε.Ε., οδηγώντας σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετησίως, ξεπερνώντας έτσι τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο Javier Esparrago, ειδικός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης μείωσης του κόστους κατά 90% την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της παραγωγής ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα.

Επιπλέον, ο πόλεμος της Ουκρανίας δρομολόγησε την ώθηση για επιταχυνόμενες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις προκαλούν επίσης ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της ηλιακής βιομηχανίας.

Καθώς η ηλιακή ενέργεια αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται κατά τις ώρες αιχμής του ηλίου, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί το κίνητρο για την υιοθέτησή της, σύμφωνα με τον Esparrago.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτιωμένο δίκτυο και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, παρότι η Ε.Ε. ακόμα είναι πίσω σε αυτούς τους τομείς.

Παρά την αναπτυξιακή της πορεία, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Ε.Ε. προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, θα πρέπει να εξασφαλίσει την εγχώρια παραγωγή και να αντιμετωπίσει πιθανές υπερβολικά αυστηρές ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί ισορροπημένες λύσεις, περιλαμβάνοντας αυξημένες επιδοτήσεις για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Η πορεία της ηλιακής ενέργειας εκπλήσσει ειδικούς και αναλυτές, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια κλιματικής αλλαγής. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας παρέχει ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο, ενώ οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και προκαλούν αντιπαραθέσεις στη βιομηχανία. Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως η βελτίωση του δικτύου και οι προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας οφείλουν να προωθηθούν, ενώ η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας. Η πρόκληση αποτελεί τη δημιουργία μιας βιώσιμης βάσης για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, ενώ η Ε.Ε. πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του τομέα με ισορροπημένο τρόπο.

Σε τελική ανάλυση, οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να επιδείξουν δέσμευση για την αύξηση των ηλιακών στόχων τους για το 2030, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ενεργειακό μέλλον. Ο καθορισμός στόχων που είναι φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί αποτελεί κλειδί για την εξέλιξη της ηλιακής ενέργειας και την επίτευξη περισσότερων βιώσιμων και πράσινων λύσεων για το μέλλον.

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση