ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πλήττουν τον τουρισμό

Η αύξηση της κίνησης συνεχίζεται, αλλά η αγορά αρχίζει να προσαρμόζει τα πακέτα της στις νέες συνθήκες

Μαρκ Σουεριν, The New York Times

Το καλοκαίρι που διανύουμε υπήρξε δύσκολο. Τέσσερις καύσωνες διαρκείας έπληξαν τις νότιες ΗΠΑ, πολίτες στη νότια Ευρώπη βίωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ και εκατοντάδες άνθρωποι νοσηλεύθηκαν για θερμοπληξία στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνάντησης προσκόπων.

Παρά τις κρίσεις, οι παγκόσμιες αφίξεις τουριστών υπολογίζεται να είναι φέτος αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Καθώς η θερινή ταξιδιωτική μηχανή έμπαινε σε λειτουργία, δεν ήταν μόνο οι ακραίες θερμοκρασίες που ανέτρεψαν σχέδια μηνών για πολλούς ταξιδιώτες, αλλά και οι πυρκαγιές, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι. Στο συνήθως ειδυλλιακό Βερμόντ των ΗΠΑ, οι τουρίστες ήλθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς πλημμύρες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα καταλύματά τους στη Ρόδο απειλούμενοι από τις πυρκαγιές, ενώ δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ ακυρώθηκε στην Ολλανδία εξαιτίας ανησυχιών για επικείμενες καταιγίδες.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής εμπειρίας. Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, οι ΗΠΑ έχουν υποστεί τέσσερις κλιματικές καταστροφές από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εθνικών δρυμών εκτιμά πως περισσότεροι επισκέπτες πέθαναν από τη ζέστη φέτος από κάθε άλλη χρονιά, ενώ πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι καύσωνες σκοτώνουν κάθε χρόνο 61.000 πολίτες στην ήπειρο.

Παρά τις κρίσεις, οι παγκόσμιες αφίξεις τουριστών (ο συνολικός αριθμός επισκεπτών που διασχίζουν σύνορα) υπολογίζεται να είναι φέτος αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι ατελείωτες ουρές συνεχίζουν έτσι να σχηματίζονται στο Λούβρο, στο Κολοσσαίο και στα Προπύλαια της Ακρόπολης. Οι επισκέπτες στα μνημεία αυτά δεν αποθαρρύνονται από τις αφόρητες θερμοκρασίες, όπως διαπιστώνει η Λέσλι Κάφερτι, εκπρόσωπος της πλατφόρμας ξενοδοχειακών κρατήσεων Booking.

«Δεν διαπιστώνουμε την παραμικρή μείωση της ζήτησης. Ο πόθος για ήλιο παραμένει ασίγαστος», τονίζει η Κάφερτι. Η Ιταλία διαθέτει περίπου 1,1 εκατομμύριο δωμάτια ξενοδοχείων, η Φινλανδία έχει μόλις 65.000. Η αλλαγή δεν αργεί, όμως, ανεξάρτητα από το εάν οι ψυχρότεροι προορισμοί μπορούν ή όχι να διαχειρισθούν τη νέα ζήτηση. Η Κομισιόν εκτιμά από την πλευρά της πως ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα συνεχίσει να ενισχύεται, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να προκαλούν μετατόπιση της ζήτησης προς τη βόρεια Ευρώπη, αντί της Μεσογείου. Τα παράλια της νότιας Ευρώπης χάνουν ήδη κάθε χρόνο 10% των θερινών επισκεπτών τους. Η Μίκου Σεκιζάουα σχεδίαζε να ταξιδέψει τον Αύγουστο με την οικογένειά της στην Αθήνα από το Σικάγο. Το μετεωρολογικό δελτίο –και η προχωρημένη εγκυμοσύνη της– την έκαναν, όμως, να το ξανασκεφτεί. «Αλλάξαμε τα σχέδιά μας την περασμένη εβδομάδα αφού συνειδητοποιήσαμε πόση ζέστη θα έκανε εκεί. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τέτοια ζέστη ενώ είμαι έγκυος», εξηγεί η 36χρονη λογίστρια, που άλλαξε τις κρατήσεις της για να επισκεφθεί τελικά το Παρίσι, το Στρασβούργο και το Αμστερνταμ.

Κάποια κράτη υιοθέτησαν μέτρα προκειμένου να ωθήσουν τους τουρίστες προς πιο εύκρατους προορισμούς. Η Κίνα δεσμεύθηκε στην κατασκευή μεγάλων ορεινών παραθεριστικών εγκαταστάσεων στους λεγόμενους «προορισμούς των 22 βαθμών Κελσίου», θεωρούμενη ως η ιδανική ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην Κίνα. Τα κέντρα αυτά θα προσελκύσουν τους επαρχιώτες Κινέζους τουρίστες μακριά από το Πεκίνο και τη Σαγκάη τους θερμότερους μήνες του χρόνου.

Ξενοδοχεία και γραφεία ταξιδιών θα πρέπει να συμβιβασθούν στις απρόβλεπτες αυτές συνθήκες, οι οποίες απειλούν την οικονομική τους επιβίωση και απογοητεύουν τους πελάτες τους. «Οι τουρίστες έρχονται σ’ εμάς αναζητώντας δραστηριότητες. Φέτος, η ύπαιθρος μοιάζει πραγματικά απειλητική», λέει ο Πιρς Μακάλι, ιδιοκτήτης της έπαυλης Villa Trieste M στην ιταλική κωμόπολη Αζόλο, ιδιαίτερα δημοφιλής σε ποδηλάτες και ορειβάτες χάρη στους γειτονικούς Δολομίτες. Φέτος το καλοκαίρι, όμως, η περιοχή επλήγη από σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, από επίμονες βροχοπτώσεις μέχρι και χαλαζόπτωση που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ. «Θέλαμε να αποφύγουμε τις τηλεοράσεις, αλλά ο καιρός είχε άλλα σχέδια», σημειώνει ο Μακάλι.

Ο Κρις Κέλι και η σύζυγός του, Νίνα Ρέφελτ, ιδιοκτήτες ταξιδιωτικού γραφείου με ειδίκευση τις εκδρομές στο Γκραν Κάνιον, λένε ότι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί όταν προσφέρουν εκδρομές πεζοπορίας στο φαράγγι, αποθαρρύνοντας ηλικιωμένους επισκέπτες και προτείνοντάς τους εκδρομή με τζιπ. Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του ασφυκτικού καύσωνα, ο δήμος του Παρισιού εγκατέστησε στον Πύργο του Αϊφελ συστήματα εκτόξευσης δροσερών υδρατμών για τους επισκέπτες που περιμένουν στη μεγάλη ουρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση