ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σημασία εκμετάλλευσης ευκαιριών «ασημένιας οικονομίας»

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναβάθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είπε ο Υπ. Εργασίας

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη της συμμετοχής όλων για περισσότερο καιρό στην παραγωγική διαδικασία και τη σημασία της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προκύπτουν μέσω της ασημένιας οικονομίας ανέδειξαν ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου και ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την «ασημένια οικονομία» και τη συμβολή της στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Συνεδρίου για Ενεργό, Υγιή και Αξιοπρεπή Γήρανση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι, σε συνέχεια των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, να αναβαθμιστεί μέσα στο 2025 το συνταξιοδοτικό σύστημα με ένα χαρακτήρα ενισχυτικό, τόσο για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά και οριζόντια για όλους.

Είπε επίσης ότι το 2024 θα είναι έτος σοβαρού κοινωνικού διαλόγου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα υπάρξουν αποφάσεις που θα χαρακτηρίζονται από ευρείες κοινωνικές συναινέσεις, ενώ χαρακτήρισε ως θετικά τα αποτελέσματα της περιοδικής αναλογιστικής μελέτης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι δεν χρειάζεται στο ορατό μέλλον να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, παραμένοντας στα 65 έτη.

Είπε επίσης ότι η προσέγγιση που ίσχυε στο παρελθόν ότι με τη συνταξιοδότηση των μεγαλυτέρων σε ηλικία δημιουργούνται θέσεις εργασίας για τους νεότερους και για αυτό δεν είναι καλό να συνεχίζουν οι μεγαλύτεροι να εργάζονται, δεν ισχύει πλέον.

Προσέθεσε πως τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει υπερβεί την ταχύτητα της δημογραφικής της ανάπτυξης, αναφέροντας ενδεικτικά πως με βάση τα στοιχεία του 2022 υπήρχαν 550.000 εργαζόμενοι στην Κύπρο, εκ των οποίων μόνο το 60% ήταν γηγενείς, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι Κύπριοι είναι περίπου 10.000, επομένως ακόμη και αν εργάζονταν όλοι οι Κύπριοι δεν θα ήταν αρκετοί για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της αγοράς εργασίας της χώρας.

«Άρα η ανάγκη που έχουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία είναι να συμμετέχουμε όλοι για περισσότερο καιρό στην παραγωγική διαδικασία», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως η ασημένια οικονομία αφορά ακριβώς αυτή την παράμετρο, δηλαδή τη συνέχιση της εργασίας μετά το όριο συνταξιοδότησης, κάτι που για να επιτευχθεί απαιτεί τη στήριξη της πολιτείας.

Συμπλήρωσε σχετικά ότι το Κέντρο Παραγωγικότητας προσφέρει δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους μεγαλύτερους, με πάνω από 2.000 πολίτες να έχουν συμμετάσχει κατά το προηγούμενο διάστημα, με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου να προσβλέπουν σε σημαντική αύξησή τους.

Η σχέση μας με τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας δεν είναι φιλανθρωπική, είναι ηθική υποχρέωση αλλά μας συμφέρει κιόλας, τόνισε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συναντήθηκε δύο φορές με όλους τους προηγούμενους Υπουργούς Εργασίας και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου, πολλοί εκ των οποίων είναι πλέον προχωρημένης ηλικίας, οι συμβουλές των οποίων ήταν πολύ χρήσιμες.

«Σήμερα, ενόψει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, πρέπει να θυμόμαστε ότι ό,τι και να συμβαίνει, αν μεταξύ μας είμαστε ενωμένοι, αν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και σεβασμός από τους νεότερους προς τους μεγαλύτερους, η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι Κυβερνήσεις θα αλλάζουν ομαλά, η δημοκρατία θα ενισχύεται και η χώρα θα γίνεται καλύτερη, πιο ασφαλής, με περισσότερη ευημερία για όλους μας», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας.

Στη δική του ομιλία ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε ότι τα άτομα άνω των 50 ετών αποτελούν μία πληθυσμιακή ομάδα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για μία χώρα όπως η Κύπρος, η οικονομία της οποίας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τουρισμό και τον τομέα των υπηρεσιών γενικότερα.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως όταν μιλάμε για τουρισμό τρίτης ηλικίας αναφερόμαστε σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους επισκέπτες που καταφθάνουν στη χώρα για ολιγοήμερες διακοπές και αυτούς που έρχονται για μακροχρόνια διαμονή.

Σε σχέση με την πρώτη κατηγορία συμπλήρωσε ότι το έτος 2022 από το σύνολο των 3,2 εκατομμυρίων επισκεπτών, ποσοστό 9,6% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 65+, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 29,3% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 -64, ενώ σε σχέση με τη δεύτερη κατηγορία το ποσοστό είναι εξαιρετικά μικρό και δεν εμφανίζεται στους στατιστικούς πίνακες.

«Για το Υφυπουργείο Τουρισμού ο ασημένιος τουρισμός είναι σίγουρα μία ξεχωριστή πρόκληση αλλά και ευθύνη μαζί, αφού με βάση πρόσφατες έρευνες εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών», συνέχισε ο κ. Κουμής, προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει από την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής σε σχέση με αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Συμπλήρωσε πως στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν ήδη εδώ και κάποια χρόνια σχεδιάσει ειδικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν αφοσιωθεί εδώ και χρόνια στον ιατρικό τουρισμό, εκμεταλλευόμενες και το χαμηλό εργατικό κόστος. 

Το Υφυπουργείο έχει δημιουργήσει σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία και εμπλουτισμό εγκαταστάσεων και υπηρεσιών υγείας και ευεξίας αλλά και αποκατάστασης της προσβασιμότητας σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στη χώρα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ανήκει και προσφάτως εξαγγελθέν σχέδιο αναφορικά με τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης, προσέθεσε ο Υφυπουργός.

Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει στην ετοιμασία διαφημιστικού υλικού και συμμετάσχει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην τουριστική έκθεση 50 Plus που έγινε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, εντατικοποίησε τις προσπάθειες για βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας με συμπερίληψη πλέον ειδικού κεφαλαίου στην νέα στρατηγική, ολοκλήρωσε σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων την καταγραφή πέραν των 300 σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος που χαρακτηρίζονται από καλού επιπέδου προσβασιμότητα και συστήνονται σε πρόσωπα με κινητικά προβλήματα κ.ά.

«Θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστήσουμε τη χώρα μας, όχι ως απλώς μία επιπρόσθετη επιλογή σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά ένα τουριστικό προορισμό που θα προσφέρει ό,τι υπόσχεται σε απαιτητικούς επισκέπτες. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος, από το να προσφέρουμε όλες τις δυνατές διευκολύνσεις στους φιλοξενούμενούς μας για να απολαμβάνουν κάθε λεπτό τη γοητεία του νησιού μας», κατέληξε.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος ανέδειξε αρχικά τη συνεισφορά του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας αναφορικά με την ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας γύρω από την τρίτη ηλικία, αλλά κυρίως το σπάσιμο του κώδικα σιωπής για περιστατικά κακοποίησης.

Εν συνεχεία, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι ο όρος ασημένια οικονομία αναφέρεται στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και του φαινομένου της υπογεννητικότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ευκαιρίες που επικεντρώνονται στις ανάγκες του αυξημένου αριθμού ηλικιωμένων, όπως φροντίδα υγείας, την αξιοπρεπή διαβίωση, νέα καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες και εμπλουτισμένες υπηρεσίες για την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ποιότητας καθώς παρά τις επιμέρους διαφορές, οι προκλήσεις και οι ανάγκες είναι κοινές για όλα τα κράτη.

Το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Συνέδριο, με θέμα την Ενεργό, Υγιή και Αξιοπρεπή Γήρανση διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, με συνδιοργανωτή το Γραφείο το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X