ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ευρωζώνη, δέσμια της Γερμανίας και της Γαλλίας

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν στα τέλη του 2024

Kathimerini.gr

Σάλομον Φίντλερ*

Η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, εφόσον το πραγματικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, όπως είχαμε προβλέψει. Είχε άνοδο 0,4% το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση. Αναμένουμε ότι αυτή η επιβράδυνση θα είναι προσωρινή και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχύνονται ξανά, διαρκούντος του 2025. Οι προηγούμενες και μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ διοχετεύονται σταδιακά στην πραγματική οικονομία. Το αυξανόμενο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών σημαίνει, επίσης, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα, μόλις είναι έτοιμα. Επιπλέον, οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου πιθανότατα θα απομακρύνουν την εντονότατη αβεβαιότητα που αυτή τη στιγμή συγκρατεί την οικονομία της χώρας.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, συρρικνώθηκαν στα τέλη του 2024, ενώ ορισμένες χώρες που επλήγησαν δριμύτατα στην κρίση του ευρώ, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, συνέχισαν να αναπτύσσονται τάχιστα. Ειδικότερα, η αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας είναι κυκλική και διαρθρωτική. Τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, οι παράλογες ενεργειακές πολιτικές, η υπερβολική φορολογία και οι εξοντωτικές κανονιστικές ρυθμίσεις επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξής της. Η βασική μας υπόθεση ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να επιταχυνθεί από τα μέσα του 2025 και μετά, προϋποθέτει μια κυκλική ανάκαμψη και την προσδοκία ότι μια πιθανότατη κυβερνητική αλλαγή μετά τις εκλογές θα οδηγήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία διατελεί σε ταραχώδη περίοδο. Με το κοινοβούλιο χωρισμένο σε τρεις περίπου ισομεγέθεις και αντίθετες παρατάξεις κι ενώ η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της, η πολιτική λειτουργεί ως τροχοπέδη. Είναι αβέβαιο εάν και πότε η βουλή θα εγκρίνει τον τακτικό προϋπολογισμό του 2025. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. Κι ενώ η εγχώρια ζήτηση συνέβαλε 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στην ανάπτυξη, το εξωτερικό εμπόριο και οι μεταβολές στα αποθέματα αφαίρεσαν 0,2 π.μ. και 0,1 π.μ. αντίστοιχα. Η κατανάλωση νοικοκυριών και κυβέρνησης αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε 0,1%, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη τριμηνιαία ελάττωση των επενδύσεων.

Η οικονομία της Ιταλίας ανέκαμψε σχετικά γρήγορα μετά την πανδημία, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε πολύ ήπια από τα μέσα του 2022. Η χώρα χρειάζεται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχύσει το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό της δυναμικό. Η Ισπανία συνεχίζει τη δυναμική της πορεία. Το δ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ διογκώθηκε και πάλι 0,8% έναντι εκτίμησης για 0,6%.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση