Kathimerini.com.cy
Για το deal εξαγοράς της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από τη UBS και πώς αυτό επηρεάζει τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, εκφράζοντας τη θέση ότι οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που έχουμε δημιουργεί ανησυχία, ωστόσο οι κυπριακές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη προσοχής ούτως ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Ο κ. Γιασεμίδης εκτίμησε ότι αυτό που αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο είναι να υπάρξει μια σταθεροποίηση των επιτοκίων και στη συνέχεια μια μείωση.
Σε σχόλιο ότι σήμερα οι διεθνείς αγορές σημειώνουν πτώση και ερωτηθείς αν αυτό ήταν αναμενώμενο μετά την εξαγορά, ο κ. Γιασεμίδης διευκρίνισε ότι η μείωση στις χρηματαγορές φαίνεται να ελέγχεται και αυτό που ουσιαστικά αναμένουμε να δούμε είναι τα επόμενα βήματα για το πώς θα γίνει η συγκεκριμένη συγχώνευση. «Μπορεί μεν να σταθεροποίησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελβετία και την παγκόσμια οικονομία, όμως δημιουργεί απώλειες σε συγκεκριμένους επενδυτές, ενώ θα πρέπει να δούμε σταδιακά το σχέδιο συγχώνευσης των εργασιών των δύο οργανισμών γιατί τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα». Σε ερώτηση αν η εξέλιξη με την Credit Suisse σχετίζεται με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, ο κ. Γιασεμίδης εξήγησε ότι η πρώτη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εδώ και δύο με τρία χρόνια καθώς υπήρχαν ζητήματα αξιοπιστίας και σκανδάλων.
Πρώτα σταθεροποίηση και μετά μείωση επιτοκίων
Ερωτηθείς αν υπάρχει μια αντίθεση στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων και μια μέρα αργότερα έκανε λόγο για συντονισμένες δράσεις για να βελτιωθεί η πρόσβαση στη ρευστότητα, ο κ. Γιασεμίδης δήλωσε ότι η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή της την οποία δεν θα ήθελε να αναβάλει ή να ακυρώσει. Αυτή την εβδομάδα, συμπλήρωσε, θα έχουμε τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Αμερικής οι οποίες ενδεχομένως να αλλάξουν τη στάση τους και να μην υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων. «Υπάρχει μια αντίθεση καθώς η αύξηση επιτοκίων αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά. Ωστόσο, αυτή τη φορά στην ανακοίνωση δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων». Εκτίμησε ότι αυτό που αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο είναι να υπάρξει μια σταθεροποίηση των επιτοκίων και στη συνέχεια μια μείωση.
Ενισχυμένο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι είναι ενισχυμένο και κεφαλαιοποιημένο επαρκώς μετά τα γεγονότα του 2013, με καλούς δείκτες ρευστότητας, ακολουθώντας τις αυστηρές οδηγίες της ΕΚΤ και σε ετοιμότητα να απορροφήσει οποιουσδήποτε κραδασμούς. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, αν η οικονομία επιβραδυνθεί τότε όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην κυπριακή οικονομία θα πρέπει να αξιολογήσουν το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Το δεύτερο ζητούμενο είναι ο συνεχής έλεγχος όσον αφορά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια αλλά και τα χαρτοφυλάκια επενδύσεών τους ούτως ώστε εκεί και όπου χρειάζεται να λάβουν διορθωτικά μέτρα.