ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες

Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Money Review

Καθώς η αγορά περιμένει να δει εάν το deal της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS θα σταματήσει τον πανικό και το contagion σε άλλες τράπεζες, οι επενδυτές προσπαθούν «ζυγίσουν» τις επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός ότι όσοι είχαν αγοράσει τους additional tier 1 (AT1) τίτλους της ελβετικής τράπεζας έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους.

Οι εξελίξεις στην Credit Suisse αποδεικνύουν ότι «η δομή τους σχεδιάστηκε άσχημα και πιθανότατα θα εγκαταλειφθεί», σύμφωνα με τον Francesco Castelli της Banor Capital.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται.

Καθώς κάποιοι ομολογιούχοι επιμένουν ότι οι επενδυτές των τίτλων αυτών έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων, πιστωτές ψάχνουν στα μικρά γράμματα των εκδόσεων αυτών για να καταλάβουν εάν κάτι ανάλογο μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες όπου οι τράπεζες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Το σοκ στην αγορά των AT1s, ύψους 275 δισ. δολαρίων, έχει διπλές προεκτάσεις για τις τράπεζες: Πρώτον «παγώνει» την αγορά για νέα AT1s και άρα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης τουλάχιστον για τις πιο ριψοκίνδυνες τράπεζες και δεύτερον δημιουργεί καχυποψία, καθώς δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποια μπορεί να είναι η έκθεση των τραπεζών σε αυτά τα ομόλογα.

«Αυτό δεν βγάζει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής ομολόγων της Aquila Asset Management, που έχει στην κατοχή της τους τίτλους AT1 της Credit Suisse. «Οι μέτοχοι θα πρέπει να μην πάρουν τίποτα. Είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1s έχουν προτεραιότητα έναντι των μετοχών».

Σύμφωνα με τον CEO μιας βρετανικής τράπεζας που μίλησε στο πρακτορείο, οι Ελβετοί «σκότωσαν» αυτό το κομμάτι της αγοράς.

«Το να μηδενίζουν την αξία για τους κατόχους των ΑΤ1s ενώ πληρώνουν σημαντικά ποσά στους μετόχους πηγαίνει κόντρα σε όλες τις αρχές εκκαθάρισης και τους κανόνες που είχαν συμφωνηθεί διεθνώς μετά το 2008», λέει ο Jérôme Legras, αναλυτής της Axiom Alternative Investments.

«Η αγορά AT1 θα είναι κλειστή για νέες εκδόσεις για ένα διάστημα», σημειώνει ο Luke Hickmore, διευθυντής επενδύσεων της abrdn Plc, που έχει μικρή θέση στα ομόλογα της Credit Suisse.

Οι additional tier 1 τίτλοι δημιουργήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι στις διασώσεις τραπεζών, το κόστος θα βαραίνει τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους. Οι εποπτικές αρχές ήλπιζαν ότι τα AT1s θα λειτουργούσαν σαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων, ανάμεσα στους μετόχους και τους ομολογιούχους. Όμως, το νομικό πλαίσιο υπήρξε αβέβαιο και αμφιλεγόμενο.

Οι εξελίξεις στην Credit Suisse αποδεικνύουν ότι «η δομή τους σχεδιάστηκε άσχημα και πιθανότατα θα εγκαταλειφθεί», σύμφωνα με τον Francesco Castelli της Banor Capital.

Δεν διαφωνούν όλοι, όμως, με την απόφαση των Ελβετών. «Είναι το σωστό πράγμα για να αποφευχθεί περισσότερος ηθικός κίνδυνος σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Αυτά τα ομόλογα δημιουργήθηκαν για στιγμές σαν και αυτή – είναι παρόμοια με τα ομόλογα καταστροφής», σημειώνει ο John McClain, της Brandywine Global Investment Management.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο από μακρού παγκόσμιος εμπαιγμός, εις βάρος των πολιτών στα πλαίσια και της εν γένει ισοπεδωτικής και δόλιας Παγκοσμιοποίησης, από τους εκμεταλλευτές του όλου ελεγχόμενου Χρηματοπιστωτικού συστήματος, συνεχίζεται και με την περίπτωση της ελβετικής Credit Suisse, καθώς και γενικά της ουδέτερης κατά τα άλλα εκμεταλλευτικής και αντιευρωπαϊκής έν τινι τρόπω χώρας της Ελβετίας.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ