ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Γεωργίας: Έκρουσε κώδωνα κινδύνου από εφαρμογή Κανονισμού για φυτοπροστατευτικά

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ επεσήμανε ότι εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο Κανονισμός ως έχει, θα είναι καταστροφικός για την Κύπρο

ΚΥΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Κύπρο από την εφαρμογή του Κανονισμού για φυτοπροστατευτικά προϊόντα έκρουσε την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Γαβριήλ τόνισε μεν ότι παραμένει αμετάθετος ο στόχος της σταδιακής μείωσης και της ασφαλούς χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, επεσήμανε δε ότι εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο Κανονισμός ως έχει, θα είναι καταστροφικός για την Κύπρο.

«Φανταστείτε το 79% της γεωργικής γης να μην μπορεί να αξιοποιηθεί για τον πρωτογενή τομέα και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους» ανέφερε.

Σημείωσε ότι η πλήρης απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων εντός ευαίσθητων οικολογικά περιοχών, οι οποίες στην Κύπρο καταλαμβάνουν το 30%, θα έχει αντίκτυπο στις περιοχές του Τροόδους και του Ακάμα.

Επεσήμανε ότι είναι με ικανοποίηση που βλέπει ότι το αρμόδιο Υπουργείο συμμερίζεται τις έγνοιες και τις απόψεις της Επιτροπής Γεωργίας και δήλωσε ότι το Υπουργείο έδωσε υπόσχεση, εντός της Επιτροπής, ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση τροποποίησης του Κανονισμού ούτως ώστε οι συνέπειες για την Κύπρο και για τον πρωτογενή τομέα και για τον καταναλωτή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Υπογράμμισε ότι και άλλα κοινοβούλια των κρατών-μελών έχουν αποστείλει γνώμη με τις θέσεις τους για το εν λόγω θέμα, ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία, κάτι που θα πράξει και η Επιτροπή Γεωργίας, συνδράμοντας όπως είπε ο κ. Γαβριήλ, στις προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας.

Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπέδειξε ότι σήμερα συνέρχονται οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας των κρατών-μελών για να συζητήσουν τον Κανονισμό για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες πρόσφατα κατήλθαν σε κινητοποίηση εξαιτίας της συζήτησης του εν λόγω Κανονισμού,  ο κ. Γαβριήλ απάντησε ότι όταν πριν δύο χρόνια συζητείτο στην Επιτροπή Γεωργίας η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από το αγρόκτημα στο πιάτο» η έγνοια ήταν να μην μετακυληθεί στους γεωργούς και αυτό το βάρος γιατί δεν θα αντέξουν και δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας. «Σήμερα βιώνουμε αυτό για το οποίο τότε φωνάζαμε ότι πρέπει να παίρνουμε προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε, τουλάχιστον ως Κυπριακή Δημοκρατία, τις δικές μας ανάγκες να τις έχουμε εξασφαλισμένες», είπε.  

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης, σε περίπτωση εφαρμογής του Κανονισμού ως έχει, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι η μείωση της παραγωγής προϊόντων θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα επισημαίνοντας ότι ακόμη και με την χρήση βιολογικών φυτοπροστατευτικών η παραγωγή μειώνεται. Είπε τέλος ότι η εκτελεστική εξουσία μέσα από μια μελέτη αντικτύπου θα πρέπει να εξετάσει με ποιους τρόπους εξασφαλίζει την επισιτιστική επάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προωθώντας το συμφέρον για το κομματικό πελατολόγιο.
Κάποιοι θέλουν να δηλητηριάζεται ο πολίτης για χάριν του κέρδους και αντιδρούν στην εφαρμογή του Κανονισμού όπως και στην ύπαρξη της ίδιας της ΕΕ.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση