ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια: Το σκάνδαλο και η κρίση της Toshiba

Ο γίγαντας του επιχειρείν στην Ιαπωνία κατέληξε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από τεράστιες πιέσεις που δέχθηκε

Money Review

Έπειτα από 74 χρόνια, η Toshiba, η εταιρεία που έγινε επί δεκαετίες συνώνυμο της ιαπωνικής κυριαρχίας στη διεθνή σκηνή των ηλεκτρονικών συσκευών, βγήκε από το χρηματιστήριο του Τόκιο.

, αφότου αποκαλύφθηκε το 2015 ότι η διοίκηση της εταιρείας εξαπάτησε επενδυτές και κοινό «φουσκώνοντας» την κερδοφορία κατά 1,59 δισ. δολάρια σε βάθος επτά ετών. Το σκάνδαλο, δεδομένου ότι αφορούσε έναν επιχειρηματικό κολοσσό της χώρας, οδήγησε σε τεράστια αναταραχή, που κατέληξε στην παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου – Hisao Tanaka- τον ίδιο χρόνο, ενώ ο υπουργός οικονομικών έκανε λόγο για πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη ολόκληρης της Ιαπωνίας.

Λίγο μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων του εσωτερικού ελέγχου, η Toshiba βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα σε θυγατρική της, η οποία δραστηριοποιείτο στην πυρηνική τεχνολογία. Ως αποτέλεσμα, τα δύο γεγονότα προκάλεσαν τότε μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ η εταιρεία πούλησε και ολόκληρους τομείς, όπως ο κλάδος κατασκευής καρτών μνήμης για smartphones.

Στη μέση ο Hisao Tanaka, πρώην πρόεδρος και CEO της Toshiba, στη συνέντευξη Τύπου του 2015, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του. (φωτ. AP)

Οι ρίζες του ιαπωνικού κολοσσού

Η ιστορία της Toshiba ξεκινά το μακρινό 1875, όταν -λιγότερο από μία δεκαετία μετά τη λήξη των 250 ετών πολιτιστικής και οικονομικής απομόνωσης της χώρας- κατασκεύασε το πρώτο της εργοστάσιο. Η εταιρεία Shibaura Engineering Works συγχωνεύθηκε το 1939 με την Tokyo Electric Company και μετονομάστηκε σε Toshiba το 1978.

Μετά την τεράστια αναταραχή που προκάλεσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Toshiba άρχισε να ανεβαίνει μαζί με την ιαπωνική οικονομία, η οποία έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την αμερικανική.

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια: Το σκάνδαλο και η κρίση της Toshiba-2

Το πρώτο εργοστάσιο στο Τόκιο (φωτ. Toshiba)

Νέα αρχή

Ο αντίκτυπος των προβλημάτων που ξεκίνησαν το 2015 φαίνεται μέχρι και σήμερα. Η Toshiba έκανε ήδη αρκετές προσπάθειες προκειμένου να ανακάμψει υπό νέα διοίκηση, μεταξύ άλλων κάνοντας μια συμφωνία με την ιαπωνική Rohm για την κατασκευή ημιαγωγών.

Τελικά, μία ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την εταιρεία private equity Japan Industrial Partners προχώρησε στη διαγραφή των μετοχών της Toshiba από το Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας 10,6 δισ. δολαρίων. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η εταιρεία θα διασπαστεί, ώστε να ανέβει η αξία της.

Σε κάθε περίπτωση, η ιαπωνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις: H Toshiba εξακολουθεί να απασχολεί περίπου 106.000 εργαζομένους και ορισμένες από τις δραστηριότητές της θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, τέσσερα στελέχη της Japan Industrial Partners θα μπουν στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και δύο από τις εταιρείες Orix και Chubu Electric, οι οποίες επίσης συμμετέχουν στην ομάδα των επενδυτών. Στη νέα ομάδα θα συμμετέχει και ένας σύμβουλος από τον βασικό πιστωτή της Toshiba, τη Sumitomo Mitsui Financial Group.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Toshiba: «Η εταιρεία εκφράζει την ειλικρινή της ευγνωμοσύνη στους μετόχους και άλλους κατόχους μεριδίων για την κατανόησή τους και την εγκάρδια στήριξή τους στη διαχείριση της εταιρείας επί χρόνια αφότου μπήκε στο χρηματιστήριο. Τώρα, η Toshiba Group θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς ένα νέο μέλλον με έναν νέο μέτοχο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση