ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκποιήσεις και ΜΕΔ συζήτησαν ΥΠΟΙΚ - ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Την ικανοποίηση του ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ έχει διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες του ΥΠΟΙΚ και της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εκποιήσεις και τη μείωση των ΜΕΔ έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίηση του ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ έχει διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εκποιήσεις και τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Πρόεδρο του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστα Μελά και την Διευθύντρια του Συνδέσμου Τζένη Παπαχαραλάμπους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εκποιήσεις και η μείωση των ΜΕΔ, ο κ. Κεραυνός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μελά για την ενημερώση σε σχέση με τις προσπάθειες του συνδέσμου για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θέμα το οποίο ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία, είπε ότι ο στόχος είναι κοινός και αυτός είναι η μείωση των ΜΕΔ.

Ο Υπουργός εξέφρασε εκτίμηση για τις προσπάθειες του ΣΥΠΡΟΔΑΤ επί των θεμάτων αυτών και σημείωσε πως αποδέχεται τις εισηγήσεις που κάνει ο σύνδεσμος, «με την λέξη κλειδί 'συναίνεση' που ανέφερε ο κ. Μελάς», όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε ικανοποίηση ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ έχει «διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση και προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μελάς, αφού χαρακτήρισε πολύ παραγωγική την συνάντηση, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πίεση που άσκησε σε τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και η οποία «έφερε αποτελέσματα», όπως είπε.

Ανέφερε ότι συζήτησαν «τα δύο φλέγοντα θέματα που ζούμε σήμερα στην Κύπρο τα οποία είναι οι εκποιήσεις και η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων» και πρόσθεσε ότι έχουν «συμφωνήσει σε όλα».

Ο κ. Μελάς είπε ότι κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό για τις θέσεις και τις ιδέες του συνδέσμου ως προς το «πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δύο αυτά μεγάλα θέματα, τα οποία απασχολούν την κυπριακή οικονομία πολλά χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι για τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ η διαδικασία είναι απλή φτάνει να υπάρχει συναίνεση και καλή πρόθεση την οποία έμπρακτα απόδειξαν οι τράπεζες και άλλες τραπεζικές οντότητες ότι θέλουν να το κάνουν.

Για παράδειγμα, ο κ. Μελάς αναφέρθηκε σε πρωτουβουλία της Τράπεζας Κύπρου που εξηγήθηκε στον σύνδεσμο την περασμένη Δευτέρα από την ηγεσία της τράπεζας, στα σχέδια της Themis και σε δήλωση της Ελληνικής Τράπεζας η οποία καλεί τους δανειολήπτες να πάνε στην τράπεζα να συζητήσουν και ότι είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη βαθιά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι «είναι η καλύτερη στιγμή» για να επιλυθούν αυτά τα δύο προβλήματα και «να παραμερίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τις εκποιήσεις που πονοκεφαλιάζουν τους δανειολήπτες αφού θα βρεθούν οι συναινετικές λύσεις μέσω των οποίων τα δάνεια θα καταστούν εξυπηρετούμενα και θα αφαιρεθούν από την λίστα των ΜΕΔ».

Δεν είναι ορθολογικό όταν δεν χρειάζεσαι δανεισμό να εκδόσεις ομόλογα για ιδιώτες

Σε παρατήρηση ότι ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν σε έκδοση κρατικών ομολόγων για ιδιώτες που έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στις τράπεζες για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το Υπουργείο έχει μελετήσει το θέμα και τις προτάσεις που ήλθαν κοντά του, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα της κάθε χώρας είναι διαφορετικά.

«Το να εκδώσεις ομόλογα σημαίνει ότι αυξάνεις το δημόσιο χρέος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το να αυξήσεις το δημόσιο χρέος την ώρα που δεν το χρειάζεσαι και που προσπαθείς να το μειώσεις, δεν είναι μια ορθολογική ενέργεια».

Ανέφερε επίσης ότι «η μικρή κυπριακή αγορά κάθε φορά που γίνεται μια έκδοση (χρέους) δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερα από 50 με 60 εκατομμύρια».

«Επομένως ακόμη και αν γίνει μια έκδοση με 1 ή 2 δισεκατομμύρια ευρώ την στιγμή που στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις και 25 δισ. ευρώ δάνεια, δεν θα δημιουργήσει κανένα κίνητρο για αύξηση επιτοκίων των τραπεζών, όπως υπάρχει ισχυρισμός», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X