Η εβδομάδα που διανύσαμε περιείχε τη δημοσίευση βασικών οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων, ενώ παράλληλα επιφύλασσε και σημαντικές εξελίξεις στα δύο ενεργά πολεμικά μέτωπα, αυτά της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Το ΔΝΤ δημοσίευσε τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις του, που παραμένουν ουσιαστικά σταθερές για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για την επόμενη διετία στο 3,2%, στα ίδια επίπεδα με το 2023, σε σχέση με τις ενδιάμεσες που είχαν δημοσιευθεί τον Ιανουάριο. Για άλλη μια χρονιά η βασική ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που προβλέπεται να μεγεθυνθούν κατά 4,2% τόσο το 2024 όσο και το 2025, από 4,3% το 2023.
Στον αντίποδα, για τις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμώνται σαφώς ηπιότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στο 1,7% το 2024 και στο 1,8% το 2025, από 1,6% το 2023. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή της μεγέθυνσης των αναδυόμενων οικονομιών για την επόμενη διετία, αυτή συγκεντρώνεται εν πολλοίς στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα και την Ινδία, ενώ περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Η ινδική οικονομία μετά την ισχυρή ανάπτυξη που σημείωσε το 2023 (7,8%) προβλέπεται να επιβραδυνθεί μερικώς, επιτυγχάνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης μέχρι και το 2025 πλησίον και άνω του 6,5%.
Η Κίνα, παρά τα εμφανή σημάδια επιβράδυνσης τα τελευταία έτη, αναμένεται να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 4%, με τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ να ενισχύουν την εν λόγω πρόβλεψη. Η δημοσίευση του ρυθμού ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2024, αν και διαμορφώθηκε στο 5,2%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών που κυμαίνονταν περί του 4,6%, δεν κατάφερε να δημιουργήσει αισιοδοξία για επαναφορά της οικονομίας σε μια πιο σταθερή οικονομική πορεία, καθώς συνδυάστηκε με σειρά λοιπών οικονομικών στοιχείων, όπως ο πληθωρισμός, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις, που δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις.
Εκπληξη ενδεχομένως να προκάλεσαν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη Ρωσία, η οποία, παρά τις οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλονται από το 2022, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το 3,6% που κατέγραψε το 2023. Οι εν λόγω προβλέψεις δημοσιεύονται σε μια χρονική στιγμή που αυξάνονται τα δημοσιεύματα περί διατάραξης των ισορροπιών στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπέρ της πρώτης. Σε συνέχεια, λοιπόν, αυτής της εξέλιξης, αλλά και της αντεπίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, αναμένεται να δοκιμαστεί, εκ νέου, η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
EUROBANK RESEARCH