ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΝΤ: Η σινοαμερικανική διαμάχη μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση

Η διάσπαση του κόσμου σε φιλοδυτικούς και φιλοκινεζικούς τομείς θα πλήξει επενδύσεις και ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός που προκαλείται από την αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να πλήξει τις διεθνείς επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με απόσπασμα της έκθεσης του World Economic Outlook Foundation, η οποία διανεμήθηκε την Τετάρτη, η διάσπαση του κόσμου σε δύο τμήματα που επικεντρώνονται στις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή σε φιλικότερες χώρες για να αποφύγουν προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού εν μέσω γεωπολιτικών αντιφάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγήσει σε πτώση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1% τα επόμενα 5 χρόνια και κατά 2% μακροπρόθεσμα.

«Ενας κατακερματισμένος κόσμος είναι πιθανό να είναι φτωχότερος. Ενώ ορισμένοι παίκτες μπορεί να ωφεληθούν σχετικά ή ακόμα και απόλυτο από αυτό, τέτοια οφέλη υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα», αναφέρει η έκθεση.

Οι ειδικοί του Ταμείου λένε ότι οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου άρχισαν να εμφανίζονται ήδη από το 2020, όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις την περίοδο από το δεύτερο έως το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν σκληρά το τραπεζικό σύστημα, καθώς διακόπτουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αναλάβουν λιγότερο ρίσκο και να μειώσουν τον δανεισμό, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Η ανάλυση κινδύνου του ΔΝΤ έχει γίνει «μία από τις πιο δυνατές» προειδοποιήσεις για παγκόσμια οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Bloomberg. Από τον Οκτώβριο του 2021, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τρεις φορές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ταμείο προβλέπει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,7% φέτος.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ