ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διασυνοριακές πληρωμές εφαρμόζουν χώρες της ΝΑ Ασίας

Οι κάτοικοι σε Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη μπορούν να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες ο ένας στη χώρα του άλλου χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα

Kathimerini.gr

Ένα νέο περιφερειακό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών που εφαρμόστηκε πρόσφατα από κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να εμβαθύνει τη χρηματοοικονομική ολοκλήρωση της περιοχής, φέρνοντας το μπλοκ ASEAN πιο κοντά στον στόχο της οικονομικής ενότητας. Οι κάτοικοι σε Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη μπορούν πλέον να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες ο ένας στη χώρα του άλλου χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα τονώσει τον τουρισμό, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις ροές εμβασμάτων. Οι Φιλιππίνες αναμένεται να ενταχθούν σύντομα στο πρόγραμμα, ενώ τελικός στόχος, όπως διεμήνυσαν οι ηγέτες στην πρόσφατη σύνοδο της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι να επεκταθεί και στις δέκα χώρες-μέλη. Οι αναλυτές λένε ότι οι βιομηχανίες λιανικής θα ωφεληθούν ιδιαίτερα εν μέσω μιας αναμενόμενης αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να ενισχύσει τον τουρισμό, ενώ η περιφερειακή συνδεσιμότητα θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης της περιοχής από εξωτερικά νομίσματα όπως το δολάριο.

Μέσω της σύνδεσης συστημάτων πληρωμών με κωδικό QR, τα χρήματα μπορούν να σταλούν από το ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο άλλο. Αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια λειτουργούν αποτελεσματικά ως τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά μπορούν επίσης να συνδεθούν με επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, οι Μαλαισιανοί τουρίστες στη Σιγκαπούρη μπορούν να πραγματοποιήσουν μια πληρωμή με νομίσματα ρινγκίτ Μαλαισίας στο ψηφιακό πορτοφόλι της Μαλαισίας όταν πραγματοποιούν μια συναλλαγή. Τα τέλη και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα καθοριστούν με κοινή συμφωνία μεταξύ των ίδιων των κεντρικών τραπεζών. Προς το παρόν, ανάλογο περιφερειακό σύστημα δεν υπάρχει σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά στην πορεία η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα την Ελβετία, ελπίζει να συνδέσει συστήματα πληρωμών λιανικής σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας κωδικούς QR και κινητά τηλέφωνα, γράφει το CNBC. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και οι μικρομεσαίες θα αναδειχθούν νικήτριες από την περιφερειακή συνδεσιμότητα πληρωμών, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, τέτοιες εταιρείες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφάλειας και απάτης, καθώς και να αναλάβουν το έργο της εκπαίδευσης του κοινού ώστε να αγκαλιάσει το νέο σύστημα πληρωμών. Αυτό το είδος συντονισμένης δράσης θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική βούληση από τους περιφερειακούς ηγέτες και μένει να αποδειχθεί εάν τα μέλη της ASEAN μπορούν να ενωθούν για να εφαρμόσουν με επιτυχία ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση