Kathimerini.com.cy
Δεν μας βρίσκει σύμφωνους κάτι που δεν είναι σωστά τεκμηριωμένο και απλώς εκδίδεται για κάποιους στόχους που έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά από την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθούν να τους πετύχουν, ανέφερε στην ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου.
Ερωτηθείς αν θα παρευρεθούν στη συνάντηση με το Τμήμα Γεωργίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη 16 Ιουλίου ο κ. Παπακυριάκου απάντησε «από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυτά τα ποσοστά και έχει κατά νου να πάρει κάποια μετρά και βάσει των ανακοινώσεων που έχει κάνει, θεωρεί ότι πρέπει σταματήσει η ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας, αυτό το πράγμα εστιάζεται στο κομμάτι της βιωσιμότητας των αγελαδοτρόφων και εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι. Για αυτό ζητήσαμε από την Υπουργό όπως μας πει ποια μέρα μπορεί την άλλη βδομάδα να καλέσουμε όλους τους αγελαδοτρόφους, να ενημερωθούν για να ξέρουν και αυτοί τι να κάνουν».
Το διάταγμα, χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία
Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ανακοινώνοντας το νέο διάταγμα που θα ισχύει για τον πρώτο χρόνο της νέας πενταετούς μεταβατικής περιόδου, εξήγγειλε, παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αύξηση παραγωγής του αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος.
Επίσης, ανακοίνωσε αύξηση των ελέγχων για εντοπισμό και καταγγελία όσων πλήττουν το χαλούμι ΠΟΠ, αύξηση των εξαγωγών, αυστηροποίηση της νομοθεσίας και δημιουργία ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων σε μηνιαία βάση με όλους τους εμπλεκομένους στην παραγωγή χαλλουμιού. Ανακοίνωσε ακόμα την έναρξη λειτουργίας λογισμικού καταμέτρησης του αιγοπρόβειου γάλακτος τον Οκτώβριο 2024, με στόχο τα ποσοτικά δεδομένα, που θα προκύψουν να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των διαταγμάτων.
Εν αναμονή αυτών των δεδομένων, το διάταγμα προνοεί για το διάστημα 1 Φεβρουαρίου 2025 έως και 31 Αυγούστου 2025 η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα στο μίγμα του χαλλουμιού να ανέβει στο 30% από το 25% που ήταν το υφιστάμενο.
Στο μεσοδιάστημα των 7 μηνών, παραμένουν ως βάση τα ποσοστά που υπάρχουν στα Διατάγματα του 2023-2024. Ως εκ τούτου, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 η ποσόστωση θα είναι στο 25%. Για το διάστημα της ξηράς περιόδου υπήρχαν δύο Διατάγματα, ένα Διάταγμα που καθόριζε την ποσόστωση στο 10% και ένα δεύτερο στο 19%. Η Υπουργός ανέφερε ότι αξιοποιώντας τα υφιστάμενα ποσοτικά δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας, καθορίζεται ως νέο ποσοστό ο μέσος όρος των Διαταγμάτων αυτών, που είναι το 15%.
Το νέο Διάταγμα που θα εκδοθεί θα είναι ετήσιο. Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο μέσος όρος ποσόστωσης που καθορίζεται από αυτό (25%,15%, 30%), είναι στο 23% ενώ ο μέσος όρος ποσόστωσης των Διαταγμάτων του 2023-2024 (10%, 19%, 25%) καθορίζονταν στο 18%. Όπως ανέφερε η κα. Παναγιώτου, με το νέο Διάταγμα υπάρχει αύξηση +5% και μείωση της περιόδου εποχικότητας στους 5 αντί στους 6 μήνες. Σημείωσε δε ότι η μορφή των πιο πάνω Διαταγμάτων βοηθά το σύνολο των κτηνοτρόφων.