Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
«Ο Λίβανος είχε οικονομικές απώλειες άνω των πέντε δισ. δολαρίων από τον Οκτώβρη του 2023 έως τον Οκτώβρη του 2024 λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Αν και η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας καλύπτει κυρίως την περίοδο του τελευταίου χρόνου, μέσα στην έκθεση τονίζεται πως, «ο Λίβανος και τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του δοκιμάζονταν από μια πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση από το 2019».
Τα προβλήματα από την οικονομική κρίση του Λιβάνου δεν μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ή όπως θα έλεγε ο λαός, «δεν άνοιξε μύτη». Εφαρμόστηκαν το 2022 από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συγκεκριμένες αποφάσεις και επιβλήθηκαν μέτρα για τις εννέα θυγατρικές των λιβανέζικων τραπεζών με παρουσία στην Κύπρο. Έτσι σήμερα που τα οικονομικά προβλήματα στο Λίβανο αν δεν είναι τα ίδια, είναι χειρότερα από το 2022, η Κύπρος είναι μακριά από όποιο κίνδυνο μπορεί να μεταφερόταν.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του 2022, που υπογράφει ο τέως διοικητής της Κεντρικής, κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, μία από τις προκλήσεις που τέθηκαν ενώπιον της ΚΤΚ το 2022 ήταν η σοβαρή και παρατεταμένης διάρκειας οικονομική κρίση που συνέχιζε τότε να μαστίζει τον Λίβανο.
Όπως σημειώνεται στην Έκθεση του 2022, η ΚΤΚ, έχοντας εντοπίσει και εκτιμήσει εγκαίρως τη σοβαρότητα των κινδύνων που ελλόχευαν, έλαβε από το τέλος του 2019 δέσμη μέτρων με σκοπό να αποτραπούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις στους καταθέτες των εννέα λιβανέζικων υποκαταστημάτων που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, με πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας μας αλλά και την ευρωστία του Ταμείου Εγγύησης Καταθετών της Κύπρου, το οποίο θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας και το Δημόσιο. Στόχος που, λόγω της έγκαιρης και αποφασιστικής δράσης της ΚΤΚ με σειρά συγκεκριμένων μέτρων που έλαβε, επιτεύχθηκε, όταν τα εννέα λιβανέζικα υποκαταστήματα τελικά έκλεισαν, απόρροια της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου.
Τα εννέα υποκαταστήματα που υπήρχαν στην Κύπρο ήταν τα Bank of Beirut Sal, BankMed Sal, Banque Bemo Sal, BBAC Sal, Blom Bank Sal, Gredit Libanais Sal, IBL Sal, LGB Bank Sal και η Byblos Bank Sal που εξαγοράστηκε από την Astrobank.