Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Αυστηρό μήνυμα προς την εργοδοσία απέστειλε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, να αποφύγουν την λήψη μονομερών αποφάσεων που συνιστούν καταπάτηση των εργασιακών θεσμίων για την περίοδο μετά τη λήξη των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων.
Ενισχύοντας την παραπάνω θέση, η Υπουργός τόνισε πως, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα συμμετάσχουν στα σχέδια που ανακοίνωσε από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη της Πέμπτης και απολύσουν προσωπικό, η Υπουργός τόνισε με αυστηρό ύφος πως, θα πρέπει να σκεφτούν και κατά πόσο η επιθυμία τους είναι να μην συμμετάσχουν γενικά σε όλα τα σχέδια που επιδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και γενικότερα σε όλα όσα μέτρα λαμβάνουν από το Υπουργείο Εργασίας.
Η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Πέμπτη μέσω της κ. Αιμιλιανίδου και του κ. Πετρίδη το νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, το οποίο όμως είναι ειδικά διαμορφωμένο και με στόχευση για να στηρίξει επιχειρήσεις, άνεργους, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα νέα σχέδια έχουν ως «ρήτρα» να μην γίνουν οποιεσδήποτε απολύσεις μέχρι και το τέλος του 2020.
Βάσει του Σχεδιασμού, είναι μια πληθώρα μέτρων με υλοποίηση μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020: Είναι το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων, το Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή, το Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης, το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων και το Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων, για πρόσωπα που δεν είναι εργοδότες και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Συν τοις άλλοις, θα εφαρμοστούν ειδικά Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων από την ΑνΑΔ, αλλά θα μπει και σε εφαρμογή το σχέδιο πρόσληψης ανέργων με επιδότηση του μισθού τους, κάτι που είχε ανακοινώσει πως θα γίνει από τα μέσα Ιουνίου.
Επεκτείνεται η περίοδος στήριξης για την περίοδο από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, μετά από κοινωνικό διάλογο, τα Ειδικά Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις Ξενοδοχειακές Μονάδες και τις Συνδεόμενες με τον Τουρισμό Επιχειρήσεις.
Το Υπουργικό ενέκρινε να τροποποιηθούν και εφαρμοστούν για την περίοδο από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, μετά από κοινωνικό διάλογο, τα Ειδικά Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις Ξενοδοχειακές Μονάδες και τις Συνδεόμενες με τον Τουρισμό Επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, να στηριχθούν στοχευμένα ορισμένες επιχειρήσεις και μετά το τέλος Οκτωβρίου 2021 ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας.
Ασύγκριτα μεγαλύτερες συνέπειες
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως, οι συνέπειες της πανδημίας θα ήταν ήδη ασύγκριτα μεγαλύτερες, αν η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεν είχε ενεργήσει με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, και στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης και μετριασμού των επιπτώσεων στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
Όπως είπε, «σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, κάνοντας στοχευμένες και συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της κοινωνίας και της οικονομίας. Παρεμβάσεις που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τις επιχειρήσεις αλλά και τον ζωτικό τομέα της υγείας, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας».
Εξήγησε ότι, σε τρεις διαφορετικές φάσεις, τέθηκαν σε εφαρμογή 60 περίπου σχέδια στήριξης που αφορούσαν πέντε κύριες κατηγορίες: Την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, τη στήριξη ειδικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τη στήριξη του τομέα της υγείας, μέτρα για στήριξη των δανειοληπτών, και μέτρα και σχέδια γενικής φύσεως για στήριξη των επιχειρήσεων.