Kathimerini.com.cy
Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας σε Β από Β+ και της αξιολόγησης βιωσιμότητάς της σε b από b+ τοποθετώντας τα παράλληλα σε credit watch negative (RWN). Την ίδια ώρα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση LT IDR σε Β- της Τράπεζας Κύπρου και το rating βιωσιμότητάς της που αξιολογείται στο b- , συνεχίζει να παρακολουθείται στενά (Rating Watching On, RWN).
Σχετικό δελτίο του Οίκου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τρεις ημέρες μόλις της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική αξιολογηση της χώρας, αναφέρει πως οι αξιολογήσεις των δύο τραπεζών αντικατοπτρίζουν την θέση πως αν και ο τελικός αντίκτυπος σε όλη την οικονομία παραμένει αστάθμιτος, οι κίνδυνοι για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών από το φαινόμενο της επιδημίας του κορωνοϊού είναι υπαρκτοί.
Το δελτίο αναφέρει πως, το βασικό σενάριο του Fitch για την οικονομία στην ευρωζώνη είναι να συρρικνωθεί απότομα το ΑΕΠ φέτος κατά 4,2%, πριν αρχίσει η ανάκαμψη του 2021. Οι Fitch εξηγούν ότι, άλλαξαν τις προοπτικές για το λειτουργικό περιβάλλον των κυπριακών τραπεζών σε αρνητικές από σταθερές. Ο Οίκος παρόλο που αναμένει ότι τα μέτρα της αναστολής των δόσεων δανείων και αυτό των δανειοδοτήσεων με τις κρατικές εγγυήσεις θα μετριάσουν βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις της ποιότητας του ενεργητικού, θεωρεί πως οι τράπεζες θα παραμείνουν ευάλωτες σε ένα δυσμενές σενάριο και θα τις οδηγήσει σε μεγαλύτερο στρες το 2021.
Ο λόγος υποβάθμισης της Ελληνικής Τράπεζας από τον Οίκο οφείλεται κυρίως στην έκθεση των δανείων που συνδέονται με τα δάνεια που εγγυάται το κράτος και αγόρασε στα τέλη του 2018 από τον Συνεργατισμό, την μικρή επικερδότητα και την ευπαθή κεφαλαιοποίησή της.
Ο λόγος για τον οποίο μείωσε τις προοπτικές της Τράπεζας Κύπρου ο Οίκος οφείλεται στα υψηλά της Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, χαμηλή επικερδότητα και την ευπαθή κεφαλαιοποίησή της.
Και για τις δύο τράπεζες, ο Fitch εκτιμά ότι θα επιστρέψουν στα κέρδη όταν κατά το 2021 η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει.