ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύριο τα νεότερα για τις άδειες εργαζομένων από τρίτες χώρες

Στο επίκεντρο της συζήτησης οι συλλογικές συμβάσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, θα έχουν την Τετάρτη (03/04) οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συνδικαλιστές, για το ζήτημα της παραχώρησης αδειών εργαζομένων από τρίτες χώρες, με την βασική διαφωνία των δύο πλευρών να αφορά τη διαδικασία και τις συλλογικές συμβάσεις. Πάντως, στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο Υπουργός έθεσε στο τραπέζι τη δημιουργία συμβουλευτικής κεντρικής επιτροπής, με ρόλο την παρακολούθηση της εφαρμογής της διαδικασίας.

Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε αισιοδοξία ότι εργοδότες και συνδικαλιστές βρίσκονται κοντά σε κατάληξη, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και αύριο. Όπως είπε, την Παρασκευή, ο Υπουργός έφερε στη συνάντηση «πιο συγκεκριμένες παραμέτρους οι οποίες αγγίζουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών». «Η διαφωνία είναι με ποια μεθοδολογία εγκρίνονται αυτές οι άδειες για κάθε επιχείρηση. Οι συντεχνίες έχουν κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο μια εταιρεία που έχει μια συλλογική σύμβαση και δεν την εφαρμόζει θα πρέπει να της δίνονται ξένοι εργάτες», είπε. «Οι συντεχνίες λένε ότι αν έχεις συλλογική σύμβαση πρέπει να τηρείς τους όρους. Εμείς δεν διαφωνούμε σε αυτό. Διαφωνούμε όμως στο πότε μια εταιρεία θεωρείται ότι είναι μέρος συλλογικής σύμβασης. Όταν μια εταιρεία την δεσμεύει η σύμβαση είναι υποχρεωμένη να την τηρεί. Όμως μια εταιρεία που δεν είναι μέρος της σύμβασης αλλά κάποιες πρόνοιες της σύμβασης καλύπτονται νομοθετικά, εκεί ακολουθείται η νομοθεσία», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά της η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημείωσε ότι ο Υπουργός κατέθεσε στην τελευταία τους συνάντηση πλαίσιο παραμέτρων πάνω στις οποίες κινείται μια επιτροπή παρακολούθησης, ζητώντας να ξεκαθαρίσουν οι όροι λειτουργίας της επιτροπής. «Οι άδειες εργοδότησης πρέπει να δίνονται κάτω από το βασικό κριτήριο ότι τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Δεν αναμένουμε ότι η επιτροπή αυτόματα θα λύσει το ζήτημα αλλά ότι θα είναι ο ρόλος της να συζητήσει αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε. Την ίδια ώρα τόνισε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο και στρατηγική που να μην διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις. «Εμείς αναμένουμε ότι οι όροι εντολής της επιτροπής θα είναι τέτοιοι που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί».

Αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, παρά την απόσταση που έχει δημιουργηθεί, εξέφρασε και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου. Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του υπουργείου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητη πτυχή του κοινωνικού διαλόγου. «Δυστυχώς κατά την προηγουμένη 10ετία υπήρξε μια τάση προς την κατεύθυνση της περιορισμένης ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων επειδή θεωρήθηκε ότι προσφέρει περισσότερη ευελιξία. Πλέον, ο προσανατολισμός της Ε.Ε. υποστηρίζει την επέκταση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις. Η δική μας θέση είναι ότι η εφαρμογή των συλλογικών συμβασών επενεργεί θετικά». Τέλος, ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χαθούν θέσεις εργασίας για ντόπιους και στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε ανάκληση αδειών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση