ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Δευτέρα στο προεδρικό για το χαλλούμι

Αναζητείται τρόπος αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος και διατήρηση του επιπέδου των εξαγωγών του προϊόντος

Το απόγευμα (16:00) της Δευτέρας 8 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Προεδρικό για το χαλλούμι, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή κατά του Κανονισμού, και την απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου για την συμμόρφωση με την ποσόστωση του γάλακτος μέχρι το 2029. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Προεδρικό για συζήτηση του θέματος και ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει βεβαίως η αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και η διατήρηση της αξίας των εξαγωγών του προϊόντος, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ανήλθε το 2023 στα 313,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 13,3% από το 2022 που ήταν στα 285,2 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, οι ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας ανήλθαν το 2022 γύρω στους 80 χιλιάδες τόνους ετησίως και γύρω στους 280 χιλιάδες τόνους ετησίως, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος (εκ των οποίων οι 215 αφορούν την παραγωγή χαλλουμιού). Ήδη από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας σημειώνεται ότι τρέχουν μέτρα στήριξης για τους αιγοπροβατοτρόφους είτε γενετικής βελτίωσης είτε κίνητρα για ανάπτυξη μονάδων και αυτό το διάστημα είναι σε επεξεργασία επιπρόσθετα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η αξία των εξαγωγών χαλλουμιού ανήλθε το 2023 στα 313,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 13,3% από το 2022 που ήταν στα 285,2 εκατ. ευρώ.

Τυροκόμοι και Αγελαδοτρόφοι

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τυροκόμων ανέφερε ότι θα προσέλθει στη συνάντηση της Δευτέρας με θέσεις του, την διαφύλαξη των εξαγωγών του χαλλουμιού, την αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος στην Κύπρο και του αγελαδινού και του αιγοπρόβειου και 3ο την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου Μιχάλης Κούλουρος, τα τελευταία χρόνια τα τυροκομεία έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις εκατομμυρίων, έχουν αναπτύξει την παραγωγή τους και μαζί με αυτό άνοιξαν πολλές θέσεις εργασίας. Αν χαθεί αυτή η παραγωγή, ανέφερε, τότε ανοίγει και το θέμα εργοδότησης. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Συνδέσμου εργοδοτούν περίπου 12 χιλιάδες άτομα. Η ανησυχία του συνδέσμου είναι στην περίπτωση που η ποσόστωση είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας αλλά και την τιμή του προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι βάσει υπουργικού διατάγματος από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Ιούλιο η ελάχιστη ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι στο 25%. Ο κ. Κούλουρος σημείωσε επίσης ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας φτάνει στο εξωτερικό και δημιουργεί αναστάτωση στους πελάτες και δεν βοηθά τον κλάδο. Οπότε, πρόσθεσε, η εξεύρεση λύσης είναι προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να κλείσει το θέμα την Δευτέρα αλλά οι πλευρές θα ακούσουν τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί η χρυσή τομή για την επόμενη μέρα στην παραγωγή του προϊόντος.

Με καλή πίστη και διάθεση θα προσέλθει στην συνάντηση ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων. Σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΑ Νίκος Παπακυριακού ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για την παραγωγή χαλλουμιού σε περιοχές εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο λειτουργεί ανταγωνιστικά και διεκδικεί μερίδια αγοράς διεθνώς. «Αναμένουμε ότι θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση του θέματος και περιμένουμε να βρεθεί λύση προς το συμφέρον της οικονομίας και να διασφαλίζει τις προοπτικές του χαλλουμιού, τους κτηνοτρόφους και όλους τους παραγωγούς» σχολίασε. Το γεγονός ότι όλες οι πλευρές στοχεύουν στην διασφάλιση των εξαγωγών του προϊόντος και των παραγωγών είναι σημαντικό, ωστόσο το ζήτημα είναι το πώς ερμηνεύει η κάθε πλευρά τους συγκεκριμένους στόχους. Έτσι, δεν αναμένεται ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι το τέλος του δρόμου για την εξομάλυνση της διαδικασίας παραγωγής του χαλλουμιού και την γεφύρωση των διαφορών, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του θέματος το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση